Skattemyndigheten ringer inte dig om återbäring

Nu är det deklarationsdags och på grund av ett högre ränteläge är det många som får skatteåterbäring i år. Det kan bli ett välkommet tillskott i kassan. Men det är också ett tillfälle som de kriminella utnyttjar. Om du blir uppringd av skattemyndigheten som vill hjälpa dig med snabbare återbäring – så är det ett försök till bedrägeri.

Artikeln i korthet

  • Bedragare utnyttjar tillfällen som skatteåterbäring för att lura dig att logga in på din bank. Lägg på luren och ring endast upp Skattemyndigheten på telefonnummer du hittar på deras hemsida.
  • Om du är osäker på om ett e-postmeddelande eller sms är äkta, klicka inte på några länkar i meddelandet, öppna inte bilagor, ring inte på telefonnummer som anges och lämna inte ut några bankuppgifter.

Det absolut vanligaste nätbedrägeriet att bli utsatt för är bluffmejl och bluff-sms. Enligt organisationen Svenskarna och internet så har mer än hälften av internetanvändarna blivit utsatta för bluffmejl eller bluff-sms nån gång.        

Kriminella utvecklar ständigt sina tillvägagångssätt och är inte sena att anpassa sina bedrägeriförsök efter vad som sker i samhället. Händelser som skatteåterbäring används ofta av bedragare för att lura människor att logga in på sin bank.  

Lockar med snabbare återbetalning

Nu i deklarationstider ska man vara extra vaksam på mejl eller sms där man blir uppmanad att klicka på en länk eller lämna ut sina bankuppgifter för att ”snabba på” återbetalningen. Ofta kan avsändaren se ut att vara Skatteverket, men mejlet eller sms:et kan också se ut att komma från ett företag som specialiserat sig på att ” hjälpa ” människor att snabba på utbetalningen av deras skattepengar. Oavsett påhittad avsändare så är syftet detsamma, att lura mottagaren på deras pengar.

Var vaksam

Det är oerhört viktigt att alltid vara vaksam när man får ett mejl eller ett sms med uppmaning att klicka på medföljande länkar. Myndigheter så som Skatteverket eller bank skickar aldrig ut e-postmeddelanden eller sms med länkar där de sedan begär personuppgifter eller kontouppgifter. Om man är osäker på om ett e-postmeddelande eller sms är äkta, klicka inte på några länkar i meddelandet, öppna inte bilagor och lämna inte ut några personuppgifter eller bankuppgifter. Kontakta i stället avsändaren direkt på ett telefonnummer som du själv har letat fram, för att bekräfta informationen. Och, polisanmäl alltid alla eventuella bedrägeriförsök.  

För att skydda dig mot bedragare se till att:

  • Ha en stark lösen till din e-post och ditt bankkonto.
  • Var försiktig med vad du klickar på i e-postmeddelanden och på webbsidor.
  • Håll din dator och din programvara uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  • Var försiktig med vad du delar på sociala medier.