Skydda din plånbok såväl som ditt hjärta

En snygg läkare som arbetar för en hjälporganisation eller kanske en intelligent diplomat som jobbar i ett fjärran exotiskt land? Verkar din internetromans lite för perfekt för att vara sann så är sannolikheten stor att den tyvärr är det.

Romansbedrägerier blir allt vanligare och drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Kriminella nätverk som specialiserar sig på romansbedrägerier eller så kallad catfishing, arbetar för fullt under högsäsonger då många människor kan känna sig lite extra ensamma eller för den delen, lite extra givmilda. Det finns dock några sätt som du kan minimera risken för att bli utsatt för denna typ av bedrägerier.

  • Dela så lite privat information om dig själv offentligt som möjligt. Till exempel behöver du inte skylta med att du är singel på sociala medier.
  • Dela inte information som bedragare kan använda för att kartlägga din ekonomiska situation. Shopping och resor kan vara det som gör att just du hamnar i fokus för de kriminella.
  • Dela inte din platsinformation. För kartläggande bedragare kan din specifika plats bli en möjlighet för en första kontakt.

När man väl har etablerat en relation med någon på nätet är det dock inte alltid så lätt att se förbi sina känslor och avgöra om man själv är i farozonen. Linus Fugl, expert på bedrägeribekämpning Danske Bank Sverige, delar med sig av några typiska tecken att vara vaksam på.