Står Italien på ruinens brant eller är det bara lite skrämselhicka?

Mattias Sundling, strateg på Danske Bank har besökt Italien och träffat företrädare från regeringen, finansmarknaden och företag för att ta pulsen på italiensk ekonomi och få en bättre uppfattning om det aktuella läget. Italien är Europas tredje största ekonomin och står inför stora utmaningar samtidigt som landet nu leds av två populistiska partier i koalition  – hur allvarligt är läget för Italien? Lyssna på podden med Mattias Sundling.

För italienarna är politiskt kaos vardagsmat med 63 regeringar sedan 1945. Spelar det egentligen någon roll vem som leder landet. Det verkar flyta på ändå.

Populisterna har lovat sänkta skatter, ökade bidrag och att ta en match mot EU – hur stora är möjligheterna till att leverera på de vallöftena som skulle ge ett underskott betydligt högre än det EU vill se?

Greklands kris gav stora återverkningar på Europas ekonomier och sände regionen in en lågkonjunktur 2011-2012.  Vilken påverkan kan Italiens dåliga finanser kan få med tanke på att de är en ännu viktigare ekonomi.

Vilka strukturförändringar och reformer behövs för att komma tillrätta med det italienska underskottet och bygga en stabil ekonomi för framtiden? Och hur stor är sannolikheten för att det ska lyckas?