Storhelgerna är julafton i bedrägerifabriken

Bedragarnas mål är alltid detsamma. Att få tag på dina pengar eller dina personuppgifter. Bedragare finns verksamma överallt, men det är i högre grad online eller på telefon som du bör vara extra uppmärksam. Vårt team med specialister jobbar vaje dag med att skydda våra kunder mot bedrägerier. Vår expert Linus Fugl har länge arbetat med bedrägeriprevention och har sett lång erfarenhet av de effekter ett genomfört bedrägeri har på individen och hans eller hennes omgivning. Att bli drabbad av ett romansbedrägeri handlar nämligen inte bara om att bli av med pengar, det är också en bedrägeriform som har ett stort mörkertal eftersom skuldkänslorna av att ha blivit drabbad är mycket påverkande för brottsoffret.

Linus Fugl berättar att de allra flesta brottsoffer är utvalda med omsorg. De är handplockade utifrån att de nyligen separerat eller blivit änka/änkling och informationen hämtas från såväl dödsannonser i tidning som genom öppen information på sociala medier. Se Linus berätta hur brotten går till, hur brottslingarna agerar och hur du kan skydda dig här.

Tror du att du eller en närstående är drabbad? Kontakta din bank för att säkra dina uppgifter och vänd dig till polisen.

Linus viktigaste tips för att slippa bli drabbad av romansbedrägerier

– För aldrig över pengar till en människa du inte träffat i verkligheten

– Var misstänksam när det gäller nya vänförförfrågningar som inte har någon koppling till ditt övriga nätverk eller annan logisk koppling

– Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter såsom bank- eller konrtonummer eller access till ditt BankID