Svenska sågverk i rävsax

Efterfrågan på skogsråvara är fortsatt rekordhögt vilket lett till en kamp om timret i de svenska skogarna. Sågverk tvingas betala dyrt samtidigt som prishöjningarna på trävaror ut till kund har avstannat. Sågarna sitter i en rävsax – och nu kommer första signalerna att vissa drar i nödbromsen. Det är en av slutsatserna i Danske Banks senaste rapport Skog & Ekonomi som också lyfter fram hur massapriserna trotsat den förväntade djupdykningen och istället visat en trampolinartad vändning med listprishöjningar på 23% sedan årsskiftet.

– Sågverkens balansräkningar är starka efter goda år, men nu kan det gå fort åt andra hållet. Frågan är vem som blir vinnare, den som bromsar eller den som gasar, säger Erik Backman, skogsexpert på Danske Bank.

Flera företag har i dagarna aviserat att man blåser av planerna några av Sveriges största sågverksprojekt. Det gäller Södras planerna på de nya sågen i Kinda samt SCA:s och Holmens gemensamma jättesåg i Rundvik som stoppades grund av ändrade marknadsförutsättningar.

Massapriset upp 23 procent

Efter hamnstrejker, gasexplosioner, nedläggningar och låga lager har den förväntade djupdykningen för massapriserna gjort en u-sväng och går återigen mot nya rekordnivåer. Sedan årsskiftet har priset på långfibrig sulfatmassa stigit med 23 procent och kortfibern med hela 37 procent i Europa.

Danske Banks experter bedömer att konjunkturen är i mitten av S-kurvan och att det finns potential för både fortsatt stigande konjunktur hos skogsbolagen och massapriser uppåt 1 700 USD/ton.

Köpläge på skogsmark i Mellansverige?

Skogsägare och skogsmarksköpare har varit vinnare en tid. Svealand är dock en region som halkat efter under de senaste tio årens skogsmarkshausse. Samtidigt är det här man hittar de i särklass högsta prisökningarna på virke. De regelrätta investerarna är nu färre medan grannarna börjar köpa, vilket kan vara en indikation på ett stundande köpläge på skogsmark i Mellansverige.

– Råvaran från skogen fortsätter att vara extremt eftertraktad och vi upplever nu fortsatt febril jakt efter virke i hela landet. Det är utan tvekan säljarens marknad och en fantastisk situation för Sveriges alla skogsägare, säger Erik Backman.

Danske Banks råd till skogsägare runt om i landet:

  • I södra Sverige är rådet enkelt. Det spelar ingen roll om det gäller gallring av klen björk, slutavverkning av gran eller energivedsuttag – allt efterfrågas. Ta chansen och utnyttja höga rotnetton till att återinvestera en del av vinsten i din fastighet.
  • I Mellansverige är timmernivåerna på historiskt höga nivåer. Ändå tror vi på fortsatta prishöjningar framför allt på gran så satsa på slutavverkning.
  • I norra Sverige är timmerprislistorna en djungel men försök ändå att jämföra olika aktörer så att du får med de många premier som florerar i marknaden. Fortsatt bra läge att gallra och slutavverka.

Klicka här för att läsa mer i Danske Banks nyhetsbrev Skog & Ekonomi nr 2 2024.
Rapportförfattarna arrangerar ett webinar den 3 juni 2024 kl 19.00 där de viktigaste nyheterna ur rapporten presenteras