Svensk julskinka är tillsammans med Janssons frestelse en favorit på julbordet. Enligt branschorganisationen Svenskt Kött äter svenskarna i snitt ca 1 kg julskinka per person och år.
– Sveriges grisbönder kan glädjas åt att marknadsandelen svenskt griskött ökat med fem procent under 2020 efter några år med ökande import. Den ökade efterfrågan bidrar till att priset för svenskt griskött stigit trots internationellt priskrig på griskött, säger Emma Frödå, agronom och lantbruksexpert på Danske Bank i Sverige
Totalt konsumerar genomsnittssvensken drygt 30 kilo griskött per år. Den svenska produktionen täcker nästan 80 procent av det totala behovet på årsbasis och Sverige exporterar inte griskött.
– Det ökade grispriset kommer märkas i konsumentledet. Eftersom många handlare använder lockpriser på julskinka för att få konsumenterna att handla finns dock fortfarande chansen att köpa billigt, säger Emma.
Efter ett utbrott av svinpesten i Kina 2019 sköt de internationella priserna på griskött i höjden. Kineserna dammsög marknaden. Men sedan pesten spridit sig även till Europa och stora grisproducenter som Tyskland och Danmark drabbats, så har de europeiska priserna sjunkit med nästabn 40 procent sedan toppnoteringarna i början av året.
– Det finns en liten risk för att den svenska marknaden svämmas över av billigt importkött. Knappt en procent av julskinkan som såldes i Sverige förra året var importerad och svenskarna väljer svenskt kött eftersom att de vet att de får ett kvalitetskött som inte är behandlat med stora mängder antibiotika. Det är helt enkelt värt ett par tior extra för att få en svensk julskinka, säger Emma Frödå.