Syntetiska identiteter nästa stora bedrägeritrend

Olika former av bedrägerier ökar i omfattning och nu syns en ny trend där syntetiska ID-bedrägerier ökar. Syntetiska ID-bedrägerier innebär att bedragare med stöd av Artificiell Intelligens (AI), kombinerar äkta personuppgifter med påhittade för att på så sätt skapa en ny identitet som sedan används vid exempelvis vd-, lån- och kreditkortsbedrägerier mm. Listan kan göras lång.  

Enligt Finextra Research är syntetiska ID-bedrägerier den snabbast växande formen av ekonomisk brottslighet i USA och i en analys av det amerikanska företaget Aite framgår att syntetiska ID-bedrägerier i USA stod för så mycket som USD 1,8 miljarder år 2020, och under 2023 beräknas beloppet öka till USD 2,4 miljarder.

Enligt Linus Fugl, säkerhetsexpert på Danske Bank, är syntetiska ID-bedrägerier nästa stora utmaning för samhället.

– Vi har bara sett början på den här trenden. AI kan på någon minut samla all väsentliga data som finns offentligt om en person och kombinera den med annat påhittade data. Det här gör det till ett oerhört kraftfullt verktyg för kriminella, säger Linus Fugl.

De syntetiska ID-bedrägerierna har en autentisk struktur och är därför mer komplicerade att identifiera än de traditionella bedrägerierna. Även om verktygen för att förhindra bedrägerier ständigt trimmas och utvecklas så krävs det att företag är oerhört vaksamma.

Linus Fugl, Danske Bank

Svårt att upptäcka – var på din vakt

– Syntetiska ID-bedrägerier uppstår när man skapar en falsk identitet genom att kombinera verklig information med fabricerad personligt identifierbar information. Genom att sedan imitera legitima personliga beteenden blir syntetiska ID-bedrägerier svårare att upptäcka i de redan befintliga modeller som identifierar bedrägerier. Därför är det oerhört viktigt att man hela tiden är på sin vakt och för företag, att man har tydliga processer och rutiner på plats, fortsätter Linus Fugl.

”Crime as a Service” gör att nya former av bedrägerier snabbt får internationell spridning. Idag kan man köpa stulna identiteter, kortnummerserier och upplägg för smishing och phishing på nätet. Med de nya AI verktygen kan kriminella, utan att ha speciellt mycket IT-kunskap få tillgång till oerhört potenta verktyg.

Denna nya form av identitetsstöld och identitetsbedrägeri är en avancerad form av dataintrång som snabbt kan skapa ett kretslopp av kapade konton, falska konto-öppnare och öka mängden syntetiska identiteter. Som alltid är det ett stort lidande för de som drabbas.  

Tips för att undvika syntetiska ID-bedrägerier:
  • Ha inte öppna, publika sidor i dina sociala kanaler
  • Undvik att posta inlägg om att du är på resa
  • Du kan läsa mer om hur du med hjälp av Skatteverkets ID-skydd kan höja säkerheten kring din identitet, https://www.id-skydd.nu/skatteverkets-id-skydd/
  • Kontakta din bank så snabbt som möjligt om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri eller om du har frågor