Trump har på kort tid utfärdat ett rekordantal presidentordrar och uttalat aggressioner mot allierade. Man kan tolka Trumps strategi att han vill driva på snabba förändringar genom att kringgå traditionella lagstiftningsprocesser och positionera sig i förhandlingar. Det är ett farligt spel! Trumps kortsiktiga politik skapar instabilitet och snabba och snabbprocessade avtal som kan ha kort livstid. Bolag, nationella och internationella, och allierade står inför utmaningar med att planera långsiktigt och förhålla sig till Trump-administrationens oförutsägbarhet. Att ta affärsbeslut baserat på amerikans politik blir svårt. Risken är överhängande att globala samarbeten försvagas vilket påverkar den global ekonomin negativt.
America First kan resultera i America last
Trumps ”America First”-politik påskyndar västvärldens ansträngningar att stärka den inhemska industrin och säkra alternativa leveranskedjor. Hans strävan efter ekonomisk frigörelse från Kina kan främja ett mer motståndskraftigt västerländskt ekonomiskt system. Men det förutsätter att skiftet genomförs strategiskt och långsiktigt. Trumps politik, som bland annat har inneburit att USA har lämnat internationella avtal som Parisavtalet, Världshälsoorganisationen och Iranavtalet, samt hotet om tullar, antyder en förskjutning mot en mer transaktionell utrikespolitik. Trumps ekonomiska nationalism kan få andra länder att uppfatta USA som en mindre tillförlitlig affärspartner
En multipolär värld med nya partnerskap
Många har länge ansett att USA är världens maktcentrum. Men med Trump vid styret rör vi oss allt snabbare mot en multipolär värld som i större utsträckning kommer att utmana västvärldens dominans. Detta riskerar att minska betydelsen av globala handelsavtal och öka betydelsen mot regionala eller bilaterala handelsavtal oberoende av USA. Det innebär att många länder kommer att överväga alternativa partnerskap som i sin tur kan stärka BRICS och Kinas globala inflytande. Även EU växlar upp för att stärka handelsrelationer genom frihandelsavtalet Mercosur som omfattar handel med länder som Argentina, Brazil, Paraguay, Uruguay, och Venezuela, samt avtal med Mexico.
Navigera osäkerheten
Trumps politiska tillvägagångssätt presenterar både risker och möjligheter för bolag. Osäkerheten kan försvaga internationella allianser men också driva västvärlden mot större ekonomisk och strategisk oberoende, särskilt från Kina. Företag som snabbt anpassar sig till denna nya dynamik kan dra nytta av förändringarna och hitta nya vägar till framgång.