Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Tullar pressar börserna – vad blir nästa steg? 

När Donald Trump, med sedvanlig dramatik, avslöjade sina planer på att införa globala tullar, väckte det genast både oro och förväntningar världen över. Under presskonferensen, där han inte bara framhöll hur orättvist USA behandlats av omvärlden, utan också introducerade tullar på 10 procent globalt och hela 20 procent för EU och Sverige, reagerade marknaderna direkt. Börserna föll och oljepriset sjönk, vilket speglar en växande oro bland investerare för de ekonomiska konsekvenserna av dessa tullar. Oron gör även avtryck på Stockholmsbörsen, där konjunkturkänsliga aktier faller dagen efter Trumps ”frihetsdag”.

Men vad betyder detta egentligen för framtiden? Trump har alltid varit en man av förhandlingar, och det är möjligt att dessa tullar är ett drag för att få i gång samtal med andra nationer. Om det är fallet, kan det faktiskt resultera i förhandlingar där länder får möjlighet att visa vad de är villiga att göra för att undvika eller minska tullarna. Det kan handla om att sänka egna tullar på amerikanska varor, öka importen av amerikanska produkter eller till och med investera i fabriker i USA. För EU:s del skulle det kunna innebära att sänka tullarna på amerikanska bilar eller öka importen av amerikansk energi och försvarsmateriel.

Men det finns också en risk att förhandlingarna uteblir och att omvärlden i stället svarar med egna tullar på amerikanska varor. Detta skulle förvärra situationen, med ökade kostnader för företag och konsumenter, och ytterligare osäkerhet på marknaden. Denna osäkerhet har redan börjat märkas i den så kallade ”mjuka datan” där konsumentsentimentet i USA har blivit mer pessimistiskt och inflationsförväntningarna har stigit.

Ju längre den negativa trenden håller i sig, desto större risk är det att det börjar påverka hur människor faktiskt agerar. Om hushållen spenderar mindre och sparar mer, så kommer det gå sämre för företagen, som då måste kapa kostnader, exempelvis genom att avskeda personal. Då dämpas den ekonomiska tillväxten och i värsta fall blir det en lågkonjunktur i USA, som spiller över på oss i Europa.

Trots dessa farhågor är en lågkonjunktur inte det mest sannolika scenariot. Vi bedömer att tullarna kommer att vara negativa för tillväxten i både USA om omvärlden, men hur hårt de kommer att slå mot konjunkturen beror på hur länge tullarna består, och hur omvärlden responderar.

Det som är säkert är att inget är säkert när det gäller Trump. Hans mål är att få till en bra ”deal” i fullt strålkastarljus, så att hans väljare får intrycket av att han gör Amerika stort igen och att det är omvärlden som får stå för notan – oavsett om det är sant eller inte.

Det återstår att se hur världen väljer att svara, men förhoppningsvis inser även Donald Trump att ett handelskrig inte har några vinnare. 

Maria Landeborn, Senior Strateg
Danske Bank Sverige