Valet mellan Kamala Harris och Donald Trump är inte bara en nationell angelägenhet i USA. Det är en händelse med stora globala implikationer, särskilt för Europa.
USAs handelspolitik påverkar globalt
Hela den globala handeln har påverkats av USA:s strikta handelspolitik de senaste åren. Kina har infört motåtgärder som inte enbart riktas mot amerikanska företag, utan gäller export i allmänhet.
Presidentkandidaterna har olika strategier i detta handelsklimat. Medan Trump strävar efter att minska USA:s beroende av Kina och planerar att införa fler skyddstullar, så är Harris något mer öppen för diskussion. Harris politik kan på sikt stabilisera marknaden och göra den mer förutsägbar. Det i sin tur gynnar långsiktiga investeringar, samarbeten samt minskar risken för handelskonflikter som negativt påverkar EU.
Subventioner
Det spekuleras i att Harris kommer att följa Bidens redan inslagna linje. Det vill säga stärka USA:s hemmamarknad med lagar som Inflation Reduction Act ( IRA ) och Chips Act, samt skydda amerikansk teknologi med en expansiv industripolitik. För EU kan USA:s stora subventioner öka transatlantisk konkurrens om investeringar och humankapital. Men IRA har än så länge inte haft önskad effekt, så risken kan vara överdriven.
Trump hotar i sin tur att avveckla dessa lagar. Ironiskt nog kan en avveckling skapa möjligheter för EU att accelerera sin industriutveckling utan direkt konkurrens från amerikanska subventioner. Men många av IRA-projekten är belägna i republikanska eller vippstater dvs. en delstat där väljarna inte konsekvent röstar på samma politiska parti. Det leder till frågan om IRA inte kommer att överleva även om Trump vinner valet?
Höjd företagsskatt
Harris gick nyligen ut och lovade kraftigt höjd företagsskatt, från 21% till 28%. Ändringen är en del i Demokraternas ambition att driva en mer progressiv politik där medelklassen gynnas genom förmåner som förbättrad föräldrapenning. Även om förslaget främst påverkar stora företag och miljardärer, finns det risk för negativa effekter på jobb, löner, investeringar och till och med landets BNP. Dessutom kan högre skattesatser minska utländska investeringar. Det kan motivera multinationella företag att flytta sina internationella inkomster till länder med lägre företagsskatter.
Geopolitiska utmaningar
Den pågående situationen i Mellanöstern, det fortsatt utdragna kriget i Ukraina samt spänningarna kring Taiwan påverkar den globala stabiliteten. Blir Trump president så har han sagt att han vill gå ur NATO. Detta har givetvis skapat en hel del oro. Men det kan spekuleras att Trumps retorik kring NATO kanske är mer av en uppvisning för inrikespolitiska åskådare än en faktisk policyändring. Särskilt med tanke på USA:s långsiktiga avtal och strategiska flygbasplaceringar. Är detta kanske bara ett slag i luften, en retorisk manöver?
Stor påverkan
Utmaningarna är många och det är oerhört mycket som står på spel i november! Valet kommer inte bara att påverka de ekonomiska relationerna utan också den bredare geopolitiska dynamiken. EU måste vara beredda på att navigera i en värld där amerikansk politik, oavsett ledare, fortsätter att forma globala förhållanden på både förutsägbara och oförutsägbara sätt.