Börsen har redan gett en hel årsavkastning
Rapportsäsongen sjunger på sista versen och även om resultaten varit blandade har börserna gradvis klättrat vidare uppåt. Hittills i år har ett globalt aktieindex redan gett mer än en genomsnittlig årsavkastning, och volatiliteten har gått från hög till högst normal. Under tiden har förväntningarna på vinsttillväxten reviderats ner och på global basis är den nu nere på 5,1 % under 2019. Följer vi det normala mönstret kommer den sannolikt att sänkas gradvis under året. Då tillväxten i Europa och Kina fortfarande inte har stabiliserats är det mycket möjligt att mer turbulens är att vänta. För tillfället räknar marknaderna dessutom med att centralbankerna är klara med räntehöjningarna för den här gången, och då har ECB inte ens börjat höja än. I kursuppgången ligger också en förväntan om att USA och Kina ska komma överens i handelsfrågan, och snarare förr än senare. Kortsiktigt kan man därför argumentera för att risken är störst på nedsidan om något inte blir som förväntat eller drar ut på tiden.
På tolv månaders sikt har aktier fortsatt potential. Vinsttillväxten är positiv, Kinas stimulanser börjar ge skjuts åt ekonomin under andra kvartalet och stora europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Italien ökar de finanspolitiska stimulanserna i år. Ett färdigt handelsavtal skulle också ta bort ett av de största osäkerhetsmomenten för världsekonomin och börsen.
Bara två veckor återstår av vapenvilan mellan USA och Kina
Den 1 mars upphör vapenvilan mellan USA och Kina i handelskriget. Dock har Donald Trump öppnat upp för möjligheten att vänta med att höja tullarna från 10 till 25 procent även om inget handelsavtal är färdigt då, förutsatt att förhandlingarna går tillräckligt bra. Frågan är bara vad som är tillräckligt bra för Donald Trump. USA och Kina kommer att sluta ett avtal så småningom, men chansen att det skulle ske innan februari är slut får betecknas som liten. Marknaden kommer noga att följa nyhetsflödet kring förhandlingarna de kommande två veckorna.
Har du en dålig dag? Theresa Mays dag är alltid värre!
För europeisk del är Brexit alltjämt en källa till osäkerhet. Den 30 mars närmar sig med stormsteg och Theresa May fortsätter kämpa för att ge det brittiska folket det Brexit de (inte) vill ha. Förra veckan stötte hon återigen på motgång när det brittiska underhuset röstade ner hennes plan B, som skulle ge henne mandat att gå tillbaka till EU och omförhandla avtalet. Senare i februari ska hon ändå tillbaka för nya diskussioner med EU, men utan stöd från sitt parti är hennes förhandlingsposition betydligt svagare. Vi anser fortfarande att det mest troliga scenariot är att ett Brexit-avtal i något modifierad form röstas igenom. Det näst mest sannolika är en ny folkomröstning. En hård Brexit är mindre trolig eftersom det inte är vad någon önskar, men det kan inte uteslutas att det kan inträffa ”av misstag” om May misslyckas med att få någon annan lösning på plats före mars är slut.
Inköpscheferna visar vägen
Den här veckan väntar viktig konjunkturstatistik. På torsdag släpps preliminära siffror för Markit PMI (inköpschefsindex) i USA, vilket förväntas stabiliseras kring nuvarande nivå strax under 55. USA är inte immunt mot svagare tillväxt, men finanspolitiken fortsätter stimulera ekonomin fram till sommaren och Fed har för närvarande pausat räntehöjningarna. Vi får också statistik över försäljning av befintliga bostäder, som kan säga något om hur det står till med inbromsningen på bostadsmarknaden. Slutligen publiceras det senaste Fed-protokollet på onsdag.
Även i Europa släpps PMI på torsdag. Förra månaden signalerade de att tillväxten håller på att stagnera, men servicesektorn var en ljuspunkt som visade tecken på stabilisering. På fredag kommer tyska Ifo-siffror, och vi letar efter tecken på ökad aktivitet efter förra veckans oväntat starka kinesiska exportsiffror.
Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank
Relaterade artiklar:
Blir 2019 året då Europafonder tar revansch?
Svagare tillväxt – men Riksbanken räknar med stabil inflation och räntehöjning i höst
Fortsatta handelsförhandlingar, men ingen överenskommelse i närtid