Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Varför faller inte börsen på nyheten om höjda handelstullar?

10 maj 2019

Den goda nyheten är att Kina trots detta vill fortsätta handelssamtalen. Torsdagens diskussioner pågick enligt uppgifter till Bloomberg bara 90 minuter och utan att några framsteg gjordes. Vår bästa gissning är att samtalen idag, fredag, kommer att syfta till att få förhandlingarna tillbaka på banan snarare än att få ett avtal på plats. Därefter blir det en paus över helgen och vi får följa nyhetsflödet och avvakta uttalanden från båda sidor de närmaste dagarna. Risken finns dock att det blir värre innan det blir bättre och det är rimligt att förvänta sig ökad volatilitet på marknaden i närtid.

Flera anledningar till utebliven börsnedgång
Den kinesiska aktiemarknaden föll initialt på nyheten om tullarna men vände sedan upp igen. Det kan bero på att den kinesiska regeringen stödköper aktier för att undvika dramatiska kursfall. När det gäller Europa kan en bidragande anledning vara stängning av korta positioner. Marknaden tycks också luta åt att detta är en del av Trumps förhandlingstaktik i slutskedet av diskussionerna, ”the art of the deal”. Kina har heller inte lämnat förhandlingsbordet, vilket ses som ett gott tecken.

Slutligen är en orsak till att dramatiken inte är så stor att tullarna bara omfattar varor som skickas från och med den 10:e maj. En genomsnittlig frakttid är 2-3 veckor och tullarna träder inte i kraft förrän varorna anländer. I praktiken innebär det att USA och Kina har mer tid än bara idag på sig att diskutera avtalet, innan effekterna blir kännbara.

Vilka åtgärder kan Kina svara med?
Eftersom Kina inte importerar lika mycket från USA har de inte möjlighet att svara med höjda tullar. De har däremot möjlighet att skada den amerikanska ekonomin på andra sätt. Exempelvis kan Kina stoppa importen av jordbruksprodukter som sojabönor från USA och istället köpa varorna från andra länder. Det skulle skada en stor och viktig väljargrupp för Trump. I många stora amerikanska ”swing states” (stater där demokrater och republikaner har ungefär lika stort stöd) går majoriteten av exporten av sojabönor just till Kina.

Kina har också möjlighet att låta valutan försvagas för att stärka sin egen konkurrenskraft, en åtgärd som Trump inte skulle gilla. För att ge stöd åt den inhemska ekonomin finns också möjlighet att sänka reservkraven på bankerna ytterligare för att öka utlåningen, samt att rikta stöd direkt till kinesiska konsumenter. 

Vad händer om tullarna blir långvariga?
Om USA och Kina inte kommer överens och förhandlingarna drar ut på tiden, så finns en risk att en upptrappad handelskonflikt kan kväva de gröna skott som börjat synas i ekonomin. Såväl företag som konsumenter riskerar att bli mer försiktiga med investeringar och konsumtion om risken för en lågkonjunktur ökar.

På pluskontot finns möjligheten till ytterligare stimulanser i Kina om tillväxten riskerar att mattas av. Chansen att Feds nästa ränteändring blir en sänkning skulle också öka om tillväxten och sentimentet försvagas. Det är positivt för såväl tillväxt som aktier.

Slutligen bör det inte ligga i Trumps intresse att konflikten blir långvarig. Till hösten börjar kampanjerna inför nästa års presidentval, som han avser att vinna. Trump mäter sin framgång i hur mycket börsen stiger och vill inte ha börsras och en hotande lågkonjunktur som bakgrundsfond till sin kampanj.