Risk för äggbrist lagom till påsk

31 mar 2021

Inför påsken har Sveriges äggproducenter drabbats hårt av fågelinfluensan. Över två miljoner värphöns har avlivats och drygt 20 procent av svensk äggproduktionen är tillfälligt borta.

Hittills har smittade tamfåglar konstaterats på ett 20-tal anläggningar i Sverige.

– För de enskilda gårdar som drabbats av fågelinfluensan är det en stor tragedi. Dels tvingas man avliva samtliga fåglar för att förhindra fortsatt smittspridning, dels är det ett enormt ekonomiskt avbräck för verksamheten som tar flera månader att starta upp efter ett omfattande saneringsarbete, förklarar Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank.

Fågelinfluensan är luftburen, mycket smittsam och kan spridas från vilda fåglar via ventilationssystem in till innegående tamfåglar. Säsongen 20/21 har ägg- och tamfågelbranschen varit extra drabbad av fågelinfluensan. Flyttfåglar har tagit med sig smittan från Europa.

Risk för äggbrist
I Sverige konsumerade vi 2019 hela 100 261 ton ägg. Flest ägg äts i påsktider.

– Med tanke på att ägg har en relativt lång hållbarhet så klarar vi nog påsken, men det finns en risk för att de svenskproducerade äggen blir en bristvara efter påsken. Andra äggproducenter kan inte öka sin produktion för att undvika äggbristen då det krävs en lång framförhållning. Risken är då att vi då börjar importera ägg istället, säger Emma.

Ägg är en av de få proteinkällor där Sverige i stort sett är självförsörjande. Sverige är också ett av få länder som kan erbjuda salmonellafria ägg.

– Vi tar för givet att man ska kunna smaka av sin sockerkakssmet innan man sätter in den i ugnen, men i övriga Europa riskerar du få salmonella om du äter råa ägg som är en del av smeten. Jag skulle verkligen vilja uppmana alla att stödja svenska äggproducenter genom att köpa ägg i lagom mängd till påsk men ännu mer i slutet av sommaren då förhoppningsvis produktionen är igång igen, säger Emma Frödå.

Mer information på Danske Banks webbsida