Skenande elpriser skapar social, ekonomisk- och geopolitisk oro

06 okt 2021

Med skenande elpriser ser allt fler länder om sitt eget hus och säkrar den inhemska energitillgången inför vintern. Ryssland stryper exporten av naturgas till EU. Frankrike hotar i sin tur att strypa el- och gasöverföring till Storbritannien.

De höga energikostnaderna skapar också nationella sociala konflikter som påverkar ekonomin. ”De gula västarna” protesterar mot el- och bensinpriser runt om i Frankrike. I Italien startade en protestvåg efter information om att de redan höga elpriserna kan stiga ytterligare 40% kommande vinter och lämna fattiga i kylan.

I Kina har ökade energipriser redan lett till att fabriker stängs ned. Det spär på den växande komponentbristen (halvledare etc) som bidrar tillproduktionsstopp och uppsägningar/permitteringar i Europa. Svagare ekonomier riskerar att helt slås ut som en följd av de höga energipriserna.

I Sverige fortsätter exporten av energi att öka. Svenska företag och konsumenter börjar nu protestera mot priserna som mångfaldigats på bara ett år.

– Elpriserna har legat stilla i tio år. Det har hållit tillbaka investeringar i ökad överföringskapacitet från norra till södra Sverige. Det har också fördröjt introduktionen av förnybar energi. Nu krävs stora investeringar i vind-, vatten- och solkraft för att säkra EU’s oberoende från Rysslands gas och för att öka tillgång på grön, billig el, säger Roger Josefsson, Hållbarhetschef på Danske Bank.