Vad händer om man kopplar samman Ai, IoT och robotik, med viltvetenskap? Den frågan ställde sig Sara Nozkova för ca 5 år sedan. Och nu har hon svaret på den frågan- Flox!
När människors anspråk på mark ökar, minskar de områden där djur kan leva utan mänsklig interaktion. Viltolyckor ökar ständigt, och utöver risken för människo-och djurliv så är kostnaderna för samhället enormt.
-När jag arbetade med transport och mobilitetsfrågor insåg jag att problematiken med viltolyckor ökade. Samtidigt såg jag att de traditionella metoderna för att undvika detta, inte var tillräckligt effektiva , säger Sara.
Flox, har fått erkännande för sin innovativa teknik som redan används på flygplatser, i gruvor och inom transportsektorn runt om i världen. Med hjälp av avancerad AI identifierar systemet först vilka arter som finns i det berörda området. Det kan vara i närheten av tungt trafikerade vägar, järnvägar, flygplatser eller kring stora åkrar. Därefter tillämpas artspecifika metoder, som till exempel anpassade ljud, för att säkert guida djuren bort från områden där de kan orsaka skada eller själva bli skadade.
-Flox erbjuder en hållbart och mer humant alternativ till de traditionella metoderna som finns idag, tex pyroteknik och skyddsjakt, säger Sara.
Flox har också fått en plats på Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista för 2024, vilket bekräftar deras ställning som ett av Sveriges mest innovativa och lovande unga teknikföretag. Sara själv vann även priset Female Founder 2025 som Di Digital ger ut.
Framtiden ser ljus ut för Flox. De jobbar hårt för att ta in nya kunder och teckna fler avtal, med fokus på Europa och USA.
-Vi ser verkligen fram emot att fortsätta arbeta och utveckla vår produkt. Målet är att ytterligare expandera vår påverkan globalt. Vår målsättning är att Flox om 5 år är en global ledare inom vilthantering, säger Sara.