Hygglo är störst i Sverige på uthyrning mellan privatpersoner. Tjänsten startade 2016 med mottot: Saker ska användas. Intresset för delningsekonomi ökar och Hygglo växer med fler användare varje månad. För att expandera behövs rätt medarbetare och tillgång till kapital. Då väcktes tanken på TheHub, en community från Danske Bank där man finner potentiella investerare och gratis rekryteringstjänster.
Att annonsera på Hygglo är helt gratis, försäkringar ingår och vem som helst kan hyra ut saker och själv hyra när man behöver något. Den som hyr ut behåller 80 procent av beloppet och Hygglo sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID.
– Vi är övertygade om att delningsekonomin bara har startat och att den kommer att ge en positiv påverkan på miljön. I dag är folk vana vid att hyra skidor, släpvagnar och hotellrum. Nästa steg är att göra folk uppmärksam på att man också kan hyra slagborren, takboxen, partytältet, högtryckstvätten och alla andra saker vi använder sällan. Att skapa den beteendeförändringen är vår största utmaning nu, säger Axel Hellström, marknadsansvarig på Hygglo.
Axel ser också en annan utmaning som är av politisk art. Alla är överens om att delningsekonomi är bra och ska främjas men eftersom den utmanar vissa samhällsstrukturer, behövs politiska förändringar för att få delningsekonomin att blomstra.
TheHub intressant när bolaget växer
För Hygglo finns det två stora milstolpar under 2018. Att fortsätta den starka tillväxten och att ta in en ny runda kapital Då föll valet på TheHub, Danske Banks plattform som förenar investerare med startups, jobbsökande med de som söker kompetens – helt kostnadsfritt.
– När vi tar nästa steg och det är dags att bygga ett större team kommer vi absolut att använda oss av TheHub, säger Axel.
Axel berättar också att när verksamheten startade var de lite oroliga att det skulle bli problem med folk som var vårdslösa med prylar. Men erfarenheten är något helt annat – alla är flexibla, hjälpsamma och tar väl hand om de prylar de hyr.
Hur lyckas man inom delningsekonomin?
På frågan vad han vill ge för råd till andra som står i begrepp att starta en liknande verksamhet svarar Axel:
– Mitt råd till andra är att ta råd med en nypa salt. Lyssna på input men gå framför allt på er egen magkänsla och övertygelse. Många kommer att låta som att de sitter på sanningen och att deras sätt är det enda som funkar. Ta till er, men fatta alltid era egna beslut, avslutar han.