Investeringsbehov inom försvarssektorn. Men vem betalar för säkerheten?

I takt med att de globala säkerhetsbehoven växer står svenska defence tech bolag  inför nya affärsmöjligheter. Men hur ska Sverige och svenska bolag vara med och slåss om uppdragen och ta vara på dessa möjligheter? Under Bünsow Business Growth Forum i Sundsvall, samlades Danske Bank, EKN och SOFF och diskuterade framtiden för svensk försvarsindustri.

Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges inträde i NATO har förändrat dialogerna kring defence tech. Dessa händelser har inte bara förändrat investeringslandskapet utan också öppnat nya dörrar för företag som verkar inom teknologiskt avancerade försvarsområden.

Stefan Granlund, Head of Growth på Danske Bank, belyste vikten av ökad finansiering för att stärka sektorn ytterligare.

-Även om Ukraina var en ögonöppnare för många så finns det generellt fortfarande för lite kapital inom defence tech. Det pratas mycket om ESG-frågor och där har social, S, fått en betydligt mer central roll eftersom vi behöver trygghet och säkerhet , säger Stefan.

Komplex industri

Anna Långström, regionansvarig på Exportkreditnämnden ( EKN ) betonade att förutom kapital, så är även kunskapsdelning avgörande.

-Det är viktigt att vi utbyter erfarenheter och ökar vår närvaro bland småföretagen. Vi behöver visa dem att det finns stöd att få från oss på EKN. Större företag är redan medvetna om detta, men eftersom finansiering har varit en utmaning inom defence tech tidigare, råder det brist på kunskap hos många av de mindre företagen, säger Anna.

Säkerhets- och försvarsföretaget SOFF, fungerar som en brygga mellan företagen och bankerna och företräder idag 250 bolag. Madelene Rydén, områdesansvarig, framhöll att organisationens medlemsföretag ser en ökning i omsättning och ett växande globalt intresse.

-Regeringens satsningar och det internationella intresset för vår teknologi skapar enorma möjligheter. Vi får även förfrågningar om samarbeten från olika forskningsinstitut, säger Madelene.

Hon betonar också att upphandlingar kring dessa affärer är väldigt hårda vilket är bra för det minskar risken för oseriösa aktörer. Hon får medhåll från Stefan.

-Alla kanske inte ska investera i det här området. Jag brukar jämföra med utmaningarna inom med tech- sektorn med långa komplexa processer, upphandlingar osv. Om man ska investera i segmentet så måste man förstå komplexiteten och att det tar tid från utveckling till färdig produkt. Det krävs långsiktiga pengar, säger han.

Samverkan är nyckeln

Vad tyckte panelen var den viktigaste åtgärden framåt för att nå mål och bibehålla fokus och innovationskraft inom området

-Fortsatt samverkan mellan företag, EKN och bankerna. Och jag hoppas också att man fortsatt vågar investera i försvarsindustrin. Det är viktigt att man fortsatt vågar ta risken för det är avgörande för tillväxten, säger Madelene.

Anna från EKN kan bara hålla med och lyfter även hon vikten av samverkan och samarbeten.

-Ingen kan göra det här själv, det viktigaste i det här läget är att vi måste jobba tillsammans, säger hon.

Stefan avslutar med att betona att Danske Bank redan har allokerat kapital för att kunna finansiera bolag som inte visar lönsamhet ännu.

-Vi har ett utökat fokus på defence tech så det är viktigt att vara ute och prata om att möjligheten finns. Men samverkan som vi har pratat mycket om är en avgörande faktor för oss som bank. Vi har mandat att gå in tidigt i bolag men vi kan inte göra det utan statliga garantier, avslutar Stefan.