”Kan jag inspirera någon till att våga gå sin egen väg och tro på sin idé så är det fantastiskt”

Sofie Woge är entreprenören som 2016 blev utsedd till Årets Tekniklöfte av Sydsvenska Handelskammaren och som nyligen placerade sig på Veckans Affärers lista ”Sveriges 101 Supertalanger 2017”. Danske Bank har träffat Sofie för att höra mer om hennes startup Tendo och deras innovativa robothandske, en handske som kan komma att spela en avgörande roll i många människors vardag. Vi passade även på att höra vad hon tycker om Danske Banks digitala plattform TheHub.se

Du driver företaget Tendo som tagit fram en robothandske. Hur uppstod den idén?
Under min mastersutbildning i industridesign åkte jag till Houston och besökte Nasa för att göra research med målet att ta astronauter till Mars. Jag fick inspiration från alla föreläsningar och möten med anställda och astronauter, och valde att fokusera på hur människokroppen ska kunna överleva den långa resan med alla utmaningar och belastningar som drabbar människokroppen i rymden.
Astronauterna tränar mycket, men med väldigt lite fokus på händerna, greppstyrkan och finmotoriken. Men händerna är ytterst viktiga för att kunna utföra de aktiviteter som krävs.
Min lösning blev en handske som erbjuder motstånd i alla rörelser för att hålla musklerna aktiverade, trots avsaknaden av gravitation.
Jag har nära anhöriga med reumatiska besvär, och kopplingen mellan vad som drabbar astronauter och de som förlorar sin greppstyrka på grund av sjukdom och ålder blev tydlig.

Vilka är det som kommer använda Tendo?
Det är främst de som drabbats av artros, stroke, olyckor eller av andra anledningar fått en försvagad greppstyrka.
Reaktionerna har varit positiva. Jag har haft en dialog med både Reumatikerförbundet och STROKE-Riksförbundet och via dem haft många värdefulla diskussioner med potentiella användare. Även fysioterapeuter har varit väldigt positiva.

Har du fått några oväntade reaktioner i arbetet med Tendo?
Det händer att folk blir väldigt förvånade när vi berättar att det är jag som är grundaren, att jag är kvinnlig entreprenör inom robot-industrin. Vi är inte så många, och jag misstänker att vi ibland blir underskattade. Jag är övertygad om att det bästa teamet består av både kvinnor och män från olika bakgrunder. Vi är ett bevis på det.

Du har fått väldigt många fina utmärkelser och du är en förebild för många kvinnor, hur ser du på det?
Det känns helt fantastiskt! Det har varit en tuff resa som precis har börjat. Jag är överlycklig över att ha fått så pass bra respons. Jag har en oerhört stark passion och tro till Tendo, och uppenbarligen lyser den igenom. Jag ser hur vi kan hjälpa många människor som inte kan leva det liv som andra tar för givet. Att vara en förebild är nog inget jag tänkt på innan, men det är en fantastisk känsla och ett ansvar som jag tar på allvar.

Har du några tips till andra entreprenörer?
Ska du få bra kontakt med investerare så räcker det inte att du tror på din idé, du måste även tro på dig själv, eller snarare tro på din förmåga att du kan lära dig på vägen och lösa det efterhand. Jag tror även att många måste våga visa saker som inte är perfekta. Finna sitt egna ”good enough” och våga presentera något som inte är helt hundra utan att ursäkta sig. Att inte säga ”jag hann inte göra det bättre” utan snarare ”shit så grym den blev på den korta tiden jag hade, tänk så bra den kan bli när jag får mer tid”.

Tills sist, vad tycker du om Danske Banks initiativ TheHub.se?
Superbra! Att hitta folk till sitt team är svårt och är man en ung startup är ens nätverk kanske inte så enormt från början.