Under Åre Business Forum samlades ledande aktörer för att diskutera den svenska startup-scenen. Vad finns det för förutsättningar för att bygga framgångsrika bolag? Panelen bestod av Linda Fagerlund, VD för Danske Bank Sverige, Johannes Schildt, grundare av Kry, Evelina Anttila, VD på Wellstreet, och Fredrik Hamilton, grundare av Budbee och Hemla.
Sund marknad?
Idag möts vi nästan dagligen av svarta rubriker om bolagskonkurser. Samtidigt visar siffor att antalet nystartade företag i Sverige förväntas nå de lägsta nivåerna på tio år 2024. Men hur mår den svenska startup-scenen egentligen?
Ganska bra om du frågar Fredrik Hamilton, en av grundarna till Budbee. Fredrik som precis har startat ett nytt bolag inom säkerhetslösningar för privatpersoner, Hemla, anser att det ett bra läge att starta bolag just nu.
-Kapitalet är inte lika lättillgängligt som för några år sedan. Men det ser jag som något positivt för då måste man bygga ett bolag med en stark grund. Generellt sett så tycker jag att det är en bra tid att starta bolag när det är lite blåsigt säger Fredrik.
Johannes Schildt, grundare till Kry höll med.
-Det har varit en tid då det kanske har varit för lätt att få kapital, och nu ser vi ett naturligt skifte som är sunt för marknaden. Vi har många nya, duktiga entreprenörer i Sverige, det finns talang och det finns en välfungerande kapitalmarknad här i Sverige. Vi har alla förutsättningar för att bygga starka bolag, sa Johannes.
Evelina Anttila , vd på vc-bolaget Wellstreet ansåg att läget just nu var lite av ett tveeggat svärd.
-Många har det tufft och konkursvågen är på höga nivåer. Men man ska inte låta en kris gå till spillo. Vi ser ett skifte med Ai-utvecklingen som driver på både investeringar och värderingar. Och vi ska inte glömma att många framgångsrika bolag har startats i tuffa tider, sa Evelina.
Förebilder och en mer nykter syn
När samtalet rörde sig mot hur man kan skala upp, betonade Evelina att riskkapital inte är lösningen för alla.
-Narrativet om att ett framgångsrikt bolag är ett som kan resa mycket kapital måste breddas. Vi måste se fler förebilder för unga entreprenörer och visa att det inte bara handlar om att ha stora investerare bakom sig, sa hon.
Fredrik Hamilton var inne på samma spår och nämnde att Unicorn -status inte är något som alla bolag bör sträva efter.
-Fokus ska vara på lönsamhet, inte bara på värdering. Hur många arbetstillfällen kan du skapa? Hur nöjda är dina kunder? Det är sådant som verkligen betyder något, sa Fredrik.
Enligt Linda Fagerlund är det idag viktigt för banker att se på kortsiktiga vinster för att kunna gå in och stötta.
-Det är en mer nykter syn på marknaden nu. Vi ser att fler bolag fokuserar på positivt kassaflöde på kort sikt. Det är viktigt för oss på banken då vi måste se en återbetalningsförmåga för att vi ska kunna engagera oss. Vi är lite bakbundna och ser att partnerskap med vc-bolag, Almi och andra offentliga aktörer är vägen framåt för att vi ska kunna göra mer, för fler, sa Linda.
Framtidens branscher
När panelen diskuterade framtidens branscher, pekade Evelina Anttila på ai-applikationer inom industrin och defencetech som områden med stor potential. Men hon undrade vart alla kvinnorna var någonstans?
-Jag ser främst att det är killar i 25-år åldern som jobbar med ai. Det blir lite kontraproduktivt när vi har gjort ai tillgängligt för alla och så använder inte alla det, sa Evelina.
Johannes Schildt påpekade att både Kry och Budbee, som har Unicornstatus, är två bolag som är operationstunga och som bygger på en idé att lösa ett behov som är ankrat i verkligheten.
-Det är bolag som inte bygger på en hel digital produkt och inom detta område ser jag att det finns enorm potential och många framgångsrika bolag att bygga, sa Johannes.
Fredrik Hamilton avslutade med att betona vikten av att bygga långsamt och hållbart.
-Med Budbee så började vi med att fokusera på Stockholm och att ha nöjda kunder där för att sedan skala upp. Vi kommer att göra samma resa med Hemla. Det bygger på en långsiktig strategi, och när vi skalar så kommer vi att göra det på eget kassaflöde, sa Fredrik.