“There is a special place in hell for women who don’t help other women”

För en vecka sedan gick Geek Girl Meetup IF stora riksevent av stapeln, Temat för dagen var Geek Evolution som fokuserade på ny teknik som artificiell intelligence, virtual reality samt robotics. Danske Bank har träffat Cyndie Léa Vintilescu, ledamot i föreningen Geek Girl Meetup IF.

– Vårt syfte med GGMIF är att aktivt arbeta med att skapa och lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen. Vårt mål är att skapa ett brett nätverk inom bland annat IT, spel och startup-världen, att helt enkelt samla alla som identifierar sig som kvinna eller icke binär för den tekniska evolutionen, säger ‎Cyndie Léa Vintilescu och fortsätter sedan;

– Kvinnor är underrepresenterade inom IT- och Techbranschen, det är något vi försöker förändra. Det är viktigt att inte låta viktig kunskap, erfarenhet och uppfinningsrikedom gå förlorad, avslutar Cyndie Léa Vintilescu.‎

Cyndie Léa Vintilescus tre tips till kvinnliga entreprenörer:

  1. Våga ta plats.
    Ibland när mitt självförtroende sviktar brukar jag tänka på hur en man skulle agera i min situation – det brukar hjälpa mig! Våga berätta om din idé, tror på dig själv och tveka inte att berätta för andra hur bra du är!
  2. Tacka nej av rätt anledning.
    För många kvinnor tackar nej att ställa upp när dom exempelvis blir tillfrågade att hålla en föreläsning, bli intervjuad eller skriva ett inlägg/artikel på grund av konsekvenserna.Vi får inte låta hot, hat och påhopp tysta oss. Därför är det viktigt att vi bildar nätverk som kan stötta synliggöra och säga ifrån varje gång en kvinna blir utsatt av t.ex. hat, härskarteknik eller sexistiska kommentarer.
  3. Stå upp för andra kvinnor.
    Madeleine Albright sa en gång “There is a special place in hell for women who don’t help other women.” Ett citat som jag brukar tänka på. Det är viktigt att hjälpa medmänniskor fram, speciellt kvinnor.