För att Sverige ska kunna ta en ledande position inom framtidens teknikområden krävs att fler nystartade bolag får rätt förutsättningar att växa. På Åre Business Forum lyfte Danske Bank behovet av kapital, samverkan och en tydligare strategi för att stärka svensk konkurrenskraft.
Kapitalbrist hämmar tillväxten
Under Åre Business Forums första dag presenterade Danske Bank delar av en ny analys om Sveriges roll som framtida innovations- och exportnation. Fokus låg på tillväxten inom techsektorer med koppling till hållbarhet och samhällssäkerhet – och de flaskhalsar som bromsar utvecklingen. På scen stod Pontus Sellberg, senior analytiker, Danske Bank, EKN:s affärsområdeschef för SME och midcorp, Carl-Johan Karlsson, och Karl Rosander, grundare och vd för defence tech-bolaget Nordic Air Defence,
– Sverige har alla förutsättningar att ta en ledande position. Men just nu går det för långsamt och i många fall är det för krångligt med mängder av regleringar, GDPR osv. Kapitalförsörjningen till nystartade bolag är också en stor utmaning, säger Pontus Sellberg, senior analytiker, Danske Bank.
Defense tech på frammarsch – men svår att finansiera
Försvarsindustrin växer snabbt. Carl-Johan från EKN menar att det är inom denna sektor som de största pengarna går in.
-Det har hänt jättemycket inom området det senaste året. Om man går tillbaka 5 år så kunde ett försvarskontrakt ligga för förhandling i 6-8 år. Nu ligger genomsnittstiden på 6 månader. För två år sedan hade vi kanske 5 underleverantörer till försvarsindustrin, nu är den siffran på ca 50 bolag. Folk inser att det med tanke på omvärldsläget inte är läget att prata pris. Det är leverans som gäller, säger Carl-Johan.
Men för startups som Nordic Air Defence, är vägen in krokig.
-I Sverige var det ingen som pratade om defence tech för ett år sedan. Vi ligger långt efter många länder i Europa som till exempel Litauen och Polen. Länder som har bättre och enklare regler för unga bolag. Bland det viktigaste för en defence tech-entreprenör som mig är att vi behöver snabbare processer hos ISP (Inspektionen för strategiska produkter) och bättre villkor i upphandlingar. I dag hinns vi mindre aktörer ofta inte med, säger Karl Rosander.
Ett annat hinder är att många riskkapitalfonder kräver att teknologin har så kallad dual use, vilket innebär att produkterna kan användas både civilt och militärt, för att kunna investera.
-Idag är det ytterst få VC-fonder som investerar i bolag som enbart har militär tillverkning. VC-bolagen har inte hängt med de stora fonderna som i viss mån har ändrat sin policy och det är otroligt viktigt att de gör det, säger Karl.
Vägen framåt: samverkan och strategi
För att Sverige ska lyckas hålla takten i en snabbt föränderlig omvärld, måste vi ha mer än bara teknik. Näringslivet, offentliga aktörer och finanssektorn behöver samarbeta.
– Vi behöver ett mer sammanhållet ekosystem. Ett ekosystem som ger startups rätt förutsättningar att växa och fortsätta driva sin verksamhet i Sverige, säger Pontus Sellberg.