En ny rapport från Danske Bank och Dealroom, Nordic Defence tech report 2024, tar tempen på Nordens defence tech-bolag i en global jämförelse. Rapporten visar på både potential och utmaningar inom den växande sektorn och avslöjar att svenska företag halkar efter när det kommer till att resa kapital.
-Det har saknats en övergripande förståelse för det nordiska ekosystemet inom detta område. Rapporten är ett första försök att skapa en mer sammanhängande bild, säger Stefan Granlund, Head of Growth & Impact, Danske Bank.
Att samla in data är en utmaning eftersom defence tech-företag av naturen inte är lika publika som företag inom andra sektorer.
-De är ofta verksamma i vad som kallas ’stealth mode’, där de arbetar i det tysta utan att offentligt avslöja sin produkt, teknologi eller affärsmodell, säger Stefan.
Några slutsatser från rapporten:
- Växande sektor
Under åren 2019-2024 så har startups inom defence tech i Norden rest nästan 1.2 miljarder dollar i riskkapital. Nordiska företag förväntas resa cirka 240 miljoner dollar under 2024.
- Sverige halkar efter
Enligt rapporten har bolag i Finland rest hela 85 procent av det dryga miljardkapitalet, medan andelarna för Sverige och Danmark är avsevärt mindre. Svenska bolag har fått 52.6 miljoner dollar och danska bolag 128.5 miljoner dollar. I procent innebär det 5 respektive 11 procent.
-Sverige har en lång tradition av innovation inom försvarsteknik och defence tech är ett område där vi verkligen kan ta en global ledarposition. Det är dock viktigt att poängtera att sifforna belyser hur det ser ut inom defence tech. Inte inom försvarsindustrin som helhet, säger Stefan.
- Utmaningar och Möjligheter
Trots en positiv tillväxt, står sektorn inför utmaningar. Intervjuer med 8 Nordiska VC-bolag belyser regulatoriska hinder, brist på talanger och begränsningar i tillgång på kapital som flaskhalsar.
-Rapporten pekar på att en av de största utmaningarna för dessa företag är att säkra kapital i det tidiga faserna. En orsak till detta är att många investeringsfonder fortfarande saknar mandat att investera i defence tech-bolag, avslutar Stefan.
Ta del av hela rapporten här;