Yepstr – Sveriges största jobbskapare innan 2020

I år har över 2 000 ungdomar sökt och fått jobb genom Yepstr och siktet är inställt på att bli landets största jobbskapare inom tre år. 

Ungdomsarbetslösheten har minskat i Sverige. Men det förbättrade läget på arbetsmarknaden får inte alla ungdomar ta del av då det i Sverige finns cirka 80 000 unga mellan 15–24 år som varken arbetar eller studerar.

– Alla krafter som finns på arbetsmarknaden behöver samarbeta och bidra för att ge ungdomar chans att komma ut i arbetslivet. Arbetslivserfarenhet gör människor mer attraktiva på arbetsmarknaden. Därför är det första jobbet ofta det svåraste att få, men också det viktigaste. säger Jacob Rudbäck grundare av Yepstr.

Jacob Rudbäcks entreprenörsbana började tidigt då han som ung köpte in och sålde vidare strömsladdar till datorer bland sina vänner. En mycket efterfrågade tjänst då deras föräldrar tog sladdarna i beslag när de tyckte att barnen hade spelat för mycket spel på datorn. Därefter importerade Jacob Soft Air Guns, drev en seglarskola, en paintballpark, importerade mineralvatten från Wales, tog fram ett eget tandkrämsmärke som tillverkades i Kina och såldes på ICA, startade en konsultbyrå som sedan gav honom jobb på oljeriggar som juniormekaniker; allt detta innan han ens hunnit fylla 20 år.

Hur föddes idén till Yepstr?
– Jag såg att min far kämpade något oerhört med att hitta hjälp med att klippa vår gräsmatta. Företag ville inte ta sig an småuppdrag, samtidigt fanns det duktiga ungdomar i området som jag visste gärna skulle ha ett sådant extrajobb.

Vad mer än Yepstr krävs för att skapa fler jobb i Sverige?
– Vi måste slå ihjäl ”jag fixar själv” mentaliteten i Sverige. Det var fantastiskt värdefullt för 100 år sedan när fattigdom härjade. Nu är det Sveriges största hinder mot integration av nyanlända och för att minska vår ungdomsarbetslöshet. Vill du göra Sverige bättre? Börja med dig själv – börja med att ta hjälp! Det är inte så farligt att träffa nya människor, jag lovar.

Yepstr letar efter en utvecklare via TheHub.se hur har det gått?
– Superbra! Vi hittade vår nya frontendstjärna Kevin Kamimura genom TheHub.se precis när vi börjat ge upp hoppet. Men det är verkligen svårt att hitta spetskompetens då konkurrensen är hård på marknaden, plus att lönerna är skyhöga.

Hur många ungdomar har sökt jobb via Yepstr i år?
– Över 2 000 stycken personer, vilket betyder att vi klår de flesta kommuner vad gäller sommarjobb. Vi har siktet inställt på att bli Sveriges största jobbskapare inom tre år.

Har du upptäckt något mönster bland de som söker jobb hos er?
– Generellt finns det en tendens att tjejer gillar mer regelbundna jobb än killar. Dock är något som är mer intressant är skillnaden mellan områden! På de flesta platser i Sverige jobbar vi med att få in fler uppdrag, men på Lidingö i Stockholm har vi en mängd med uppdrag, men inte alls så många ungdomar som vill jobba. Jag undrar varför.

Vad ligger i pipen för bolaget?
Vi har precis inlett ett test där företag tar hjälp av våra Yeppar. Det ser väldigt bra ut och vi siktar på break-even nästa år, samt vår första utlandsexpansion.

Nu fyller The Hub i Sverige ett år, vad har plattformen betytt för Yepstr?
– The Hub har på kort tid ersatt alla våra andra sökvägar och rekryterare. Nu är det den första plattformen vi går till när vi söker fler drivna personer som vill förändra världen på riktigt!

Vilka är dina råd till andra som är i färd att starta bolag?
– Försök inte tvinga fram något. Entreprenörskap ska inte vara ett lidande. Ta en paus och identifiera de ”hål” du har för att lyckas med det du vill. Vill du bli entreprenör? Då behöver du testa att jobba som säljare eller som ledare. Du behöver kunna sätta en budget, göra en projektplan, delegera ansvar, sätta mål och följa upp. När du har verktygen klara, kommer det dyka upp en möjlighet där du helt enkelt inte kan hålla tillbaka, för att allt känns rätt. Du är förberedd, idén känns klockren och du vet precis vad du ska göra. Det är då du ska springa framåt.