- Fundera på din investeringshorisont. När behöver du pengarna? Är det i närtid kan det vara bättre att ha pengarna på ett sparkonto med ränta. Men om du tänker dig 5 år eller mer så är fonder och aktier oftast ett bättre alternativ.
- Du behöver en depå hos din bank. Där kan du välja ISK konto om du vill kunna köpa och sälja och endast betala en schablonskatt på 0,375% (2017). Det är en bra lösning för dig som vill vara aktiv i ditt sparande. Det som kan vara negativt är att du inte kan göra eventuella förlustavdrag då du betalar en skatt oavsett hur ditt innehav utvecklas.
- Vad ska du investera i? Det som avgör är hur mycket risk du är beredd att ta. Tumregeln är att om du inte förstår vad du investerar i är det bättre att avstå. Så det bästa är att läsa på. Det finns mycket gratis information och inte minst här på Danske Bank. Men kom ihåg att alla investeringar är relaterade till risk.
- Om du väljer fonder så är avgiften och avkastningen två viktiga faktorer att ha koll på. Det finns en mängd olika fonder att välja på. Tänk på att sprida dina investeringar så att du inte lägger alla ”ägg i samma korg”. Indexfonder kan vara en bra start. Det är fonder som följer ett index som exempelvis OMX30 – de mest omsatta bolagen som är noterade på Nasdaq Stockholm (Börsen). Även här är det bra att läsa på och ha kunskap om vilka underliggande aktier som ingår och inte automatiskt se det som en låg-risk investering. Om du väljer ex småbolag USA och Europa – fundera kring vad som händer på dessa marknader som kan påverka kurserna? Hur ser tillväxtprognosen ut? Politiska beslut som påverkar marknaden? Det finns många faktorer som påverkar en fond och genom att vara uppdaterad så kan man göra smarta val. Det finns också så kallade ETFer, Exchange Traded Funds, som fungerar som en fond men som kan säljas och köpas i realtid på samma sätt som en aktie. Fråga gärna bankens rådgivare om olika alternativ och rekommendationer.
- Aktier innebär att man äger en del i bolaget. Det räcker med att köpa en aktie för att kunna delta på en bolagsstämma. Tumregeln är att ha kunskap om det företag man köper aktier i eller ett stort intresse för området företaget verkar inom. Man brukar rekommendera att man har en portfölj, en investering av minst 16 olika aktier inom olika sektorer för att balansera risken. Aktieägande kräver inte att man är aktiv utan man kan välja att ha ett långsiktigt ägande. En fördel med aktier är att man även kan få utdelning på en aktie. Men det kan också vara mer riskfyllt än en fond.
Följ vår podd Curious Minds så får du fler tips om aktiemarknaden