Black Friday – Handla säkert online

Snart är det dags för den alltmer populära Black Friday och flera butiker börjar redan skicka ut erbjudanden och frestande förhandsinbjudningar. Det är enkelt att shoppa hemifrån soffan i lugn och ro och få varorna levererade till dörren. Dessvärre är en del webbutiker rena fuskbutiker som enbart är ute efter att lura dig. Det kan till exempel ske genom att du får varor som är kopior eller inte alls är det som du har köpt. Du riskerar också att dina kortuppgifter missbrukas eller säljs vidare till andra bedragare.

Det krävs inte särskilt mycket för att undvika tråkiga överraskningar och dyra misstag när du ska handla på nätet.

Handla säkrare online
• Kontrollera att svenska webbutiker är certifierade med Trygg e-handel. På tryggehandel.se kan du få en bekräftelse på att märket är äkta.
• Kontrollera att webbutiken även har en fysisk adress, en e-postadress och ett telefonnummer. Saknas kontaktuppgifter kan det röra sig om en falsk butik.
• Kontrollera om språket är klumpigt eller innehåller många fel, eller om priserna har underliga, ojämna belopp (t.ex. 387,67 kr).
• Titta efter kundrecensioner på t.ex. Google eller Trustpilot.

Kom ihåg att kontrollera om webbutiken ser trovärdig ut och att köpvillkoren är i ordning – då kan du undvika tråkiga upplevelser.

 Betala i webbutiken
• Använd alltid ett betal- eller kreditkort. Uppge kortnummer, förfallodatum och säkerhetskod, men aldrig din pinkod.
• Kontrollera att det finns ett hänglås eller att det står ”https:” i adressfältet i webbläsaren. Då vet du att anslutningen är säker. Är adressfältet i webbläsaren grönt är anslutningen extra säker.
• Skicka aldrig dina kortuppgifter i ett e-postmeddelande och lämna aldrig ut dina kortuppgifter om du inte har för avsikt att köpa något