Blogginlägg: Stojko Gjurovski

Att det väckts mycket kritik kring det nyligen lagda förslaget om höjd skatt på ISK och kapitalförsäkringar tror jag nästan inte undgått någon. Inte heller mig. Det största problemet som jag ser det är inte vad den höjda skatten kommer innebära i kronor och ören utan snarare om den signal man skickar när man väljer att höja skatten på ISK.

ISK är lågt beskattad och sparformen kommer att vara relativt lågt beskattad även efter regeringens höjning av skatten. Men det är bekymmersamt  att man på det här sättet väljer att straffa de som sparar samtidigt som man fortsätter att subventionera den höga skuldsättningen genom att behålla ränteavdraget. I den högkonjunktur och lågräntemiljö vi nu befinner oss i är det verkligen dags för de svenska hushållen att fylla på i ladorna. Det är nu vi mer än någonsin ska ägna oss åt att spara. Det är nu fler människor har råd att stoppa undan ett par hundralappar i månaden. I en undersökning som vi på Danske Bank nyligen genomfört framgår att var femte svensk inte har ett sparande idag och hälften av dessa anger som skäl att de inte har råd att spara. Det är oroande.

Men trots att man nu kommer att höjda skatten på ISK så är det otroligt viktigt att man ser över sin ekonomi och framförallt sitt sparande. Att försöka lägga undan en summa varje månad i buffert- och pensionssparande kan göra stor positiv skillnad för den privata ekonomin i framtiden.

Stojko Gjurovski, Head of Personal Banking Danske Bank Sverige