Att komma igång med ett sparande till sitt barn eller barnbarn är inte så svårt som många tror. Men innan du kommer igång kan du behöva tänka igenom ett par saker för att få bra förutsättningar för att pengarna som du sparar ska kunna växa.
Sparar man till barn handlar det oftast om ett sparande över långt tid och generellt kan man tänka att ska sparpengarna användas inom tre år bör pengarna stå på ett sparkonto. Men ska man spara under många år bör man istället investera pengarna. Väljer man att ha pengarna på ett sparkonto under långt tid riskerar man att pengarna istället förlorar i värde. Något som händer när inflationen är högre än räntan på sparkapitalet.
Men om man nu har landat i att man vill investera barnets sparpengar, hur ska man göra? Först kan det vara bra att fundera kring i vems namn sparandet ska stå. I barnets eller i ditt namn. Om du sparar i barnets namn så får de tillgång till pengarna den dag de fyller 18 år. Vill du hellre spara i ditt eget namn så har du rätt att disponera över pengarna tills den dag du vill att pengarna ska tillfalla barnet. Det kan även vara bra att tänka på att förmyndarna skriver under för barnet. Har barnet två förmyndare måste båda vara överens om hur sparandet ska läggas upp samt gemensamt öppna sparandet i barnets namn.
Därefter kan du välja om du vill spara i ett ISK, investeringssparkonto, eller i en kapitalförsäkring. Det är bra att läsa på hur båda dessa fungerar så du kan välja det alternativ som passar ditt sparande bäst. Här kan du läsa mer om ISK.
Dags att välja vad du ska investera i
Det finns många olika typer av fonder att investera i, de har olika inriktningar och förvaltas olika. Försök att läsa på vad just du vill investera i. Kanske är hållbarhet en viktig faktor eller vill du hellre investera i svenska storbolag? Det kan vara bra att välja fler än en fond. Dela upp sparandet på några fonder som har lite olika inriktning så sprider du risken. Man kan dock tänka att om det är långt tid kvar tills barnet ska få tillgång till pengarna så kan du ha mer aktiefonder och mindre räntefonder. Det beror på att risken är lite högre i aktiefonder, men i gengäld finns möjligheten att få mer avkastning i dessa fonder. Och har du långt tid kvar av sparande så är du också mindre känslig för svängningar upp och ner på börsen. När du valt vad du vill lägga pengarna i så sätter du upp ett månadssparande så att du varje månad fyller på i fonderna med den summa du vill sätta undan till barnet.
Hur mycket ska du spara till barnet?
Ja, det beror lite på vad syftet med sparande är. Handlar det om att barnet ska kunna ta körkort, insats till en bostad eller bara lite extra pengar att göra något kul för när de tar studenten? Till ett körkort kanske det räcker med ett par hundralappar i månaden men är det insatsen till en egen bostad handlar det ju om mycket mer pengar varje månad. Men kom ihåg att det viktiga inte är exakt hur mycket du sparar, utan att du kommer igång i tid med ett sparande till barnet. Då hinner pengarna växa till sig till den dag som de ska användas, oavsett vad de ska användas till.