Bristen på bostäder slår hårt mot unga som vill flytta hemifrån

Kanske var du på en lägenhetsvisning i helgen? Det är nämligen nu i augusti de stora visningshelgerna sker, när de bostadsförsäljningar som man pausats under sommaren ska ut på marknaden.

Bristen på bostäder slår hårt mot unga som vill flytta hemifrån, inte minst på hösten då många flyttar på grund av studier.

För att köpa en bostadsrätt krävs 15 procent i kontantinsats. Det rör sig i många fall om höga summor. Min dotter flyttade hemifrån för inte alls så länge sedan. En hyresrätt hade hon inte en chans att få, så för att underlätta för henne började jag tidigt att bospara åt henne. Nu jobbar jag ju inom banksektorn och har gjort det väldigt länge, och därför för vet jag hur viktigt det verkligen är. Jag är övertygad om att ju tidigare du börjar prata pengar och ekonomi med dina barn, desto större blir möjligheten att de lär sig ta ansvar och planera själva.

Enligt Mäklarstatistik är nu snittpriset per kvadratmeter 93 498 kronor i centrala Stockholm. När jag tittar tillbaka till 2014 låg priset på 74 695 kronor per kvadratmeter. Det är mycket pengar.

Så hur mycket behöver du spara egentligen? Enligt en allmän uträkning skulle det behövas två barnbidrag per månad i cirka 20 år för att spara ihop till en kontantinsats. Den här summan gäller Stockholm. Jag är dock övertygad om att inte alla ungdomar vill bo i centrala Stockholm i framtiden. Framtidens arbetsplatser kommer inte kräva att du bor i Sveriges storstäder, utan våra barn kan bo där dom vill, eftersom de sannolikt inte kommer vara bundna till ett fysiskt kontor.

Oavsett var du eller dina barn kommer att bo, kommer det att behövas ett stor eget kapital när det är dags att köpa bostad. Vill du börja spara – till boende eller till något annat du drömmer om – så hittar du bra information här!

Tveka inte att höra av dig till oss om det är något du undrar över. Vi har erfarna rådgivare som kan svara på allt som rör sparande.

 

Stojko Gjurovski, Head of Personal Banking Danske Bank Sverige