Danmark en het semesterdestination, men tänk på att det är skillnad på krona och krona

20 jul 2023

Danmark har blivit ett hett semestermål för svenskarna och allt fler upptäcker de vackra stränderna, badhotellen och pittoreska småstäderna. Men tänk på att det är stor skillnad på kronor och kronor.

Det är enkelt att ta sig till Danmark via Öresundsbron eller via båt från Helsingborg. Danmark har mycket att erbjuda och är man designintresserad så har man kommit rätt. Men det är också trevligt att strosa runt i Köpenhamn och det välkända Nyhavn bjuder på det som danskarna kallar ”hygge” vilket kan översättas med ”att njuta”. Och det gör man i Danmark.

Jennie Sandén

– Många svenskar väljer att besöka våra nordiska grannar på sommaren. Med en extremt dyr euro så kan Danmark locka lite extra. Men tänk på att en danska kronan är betydligt mer värd än den svenska och det är bra att hålla koll på utgifterna lite extra och ta alla priser gånger en och en halv, säger Jennie Sandén Privatekonom på Danske Bank.

Danskarna är ett cyklande folk och det är smidigt att ta sig runt på cykel och man slipper kämpiga backar. Har man inte med sig cykel så kan man enkelt hyra eller hoppa på en elsparkcykel. Det finns också ett bra tunnelbanenät och kommer man med flyg till Köpenhamn är det smidigt, snabbt och billigt att ta sig in till de centrala delarna med tunnelbanan.

– Även om Danmark känns som hemma är det bra att se över ditt reseskydd. Blir man sjuk eller råkar ut för stöld eller en olycka är det viktigt att ha en bra försäkring, fortsätter Jennie.

Många passar på att shoppa när de är på semester och Köpenhamn bjuder på shopping i alla prisklasser. Har man inte råd kan man alltid ”fönstershoppa” och njuta av folkvimlet.

– Det som är extra viktigt i år är att tänka på krediten. Räntorna har ökat kraftfullt sedan förra sommaren och Riksbanken planerar att fortsätta höja under hösten. Det påverkar inte bara bolånen utan även kortkrediter och leasing. Så undvik att öka dina kreditskulder för det är kostnader som stiger och kan bli kännbara i höst, avslutar Jennie.