Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Det här ska du tänka på när du öppnar det orangea kuvertet

Nu landar det orangea kuvertet i brevlådorna runt om i Sverige. Det orangea kuvertet skickas ut till alla i Sverige som under året har tjänat in allmän pension. Det är Pensionsmyndigheten som skickar ut det och du kan där se hur mycket du totalt har tjänat in i din allmänna pension. Har du en digital brevlåda får du det där annars kommer det hem till dig i brevlådan.


Vad är allmän pension?


Den allmänna pensionen består, för de allra flesta, av två delar och båda delarna grundar sig på din inkomst. Det kan både vara inkomst så som lön men också till exempel föräldrapenning eller sjukersättning. Den ena delen av den allmänna pensionen är inkomstpension och den andra delen kallas premiepension.
Den del av den allmänna pensionen som kallas för premiepension kan du själv vara med och bestämma över och i vilka fonder den ska placeras. Genom att aktivt välja dina fonder har du möjlighet att påverka storleken på din premiepension och därmed din framtida inkomst som pensionär. Gör du inget aktivt val så placeras premiepensionen i statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.


Vad innehåller orangea kuvertet?

Orange kuvert innehåller en översikt av din allmänna pension. Du kan se förändringarna i din allmänna pension för det senaste året och du kan också se hur dina fonder i premiepensionen har utvecklats.


Kan jag påverka hur mycket jag får i allmän pension?


Det kan du göra. Det finns några saker som påverkar hur mycket du får i allmän pension:

  • Hur många år du arbetar. Arbetar du fler år så kommer du få mer i avsättning till din allmänna pension.
  • Hur mycket du har i lön. Det finns dock ett intjänandetak så hög lön genererar automatiskt inte mer i allmän pension.
  • Hur du placerar pengarna i premiepensionen. Får du högre avkastning på din premiepension har du mer pengar den dagen du går i pension.

    Vill du läsa mer om den allmänna pensionen kan du göra det på www.pensionsmyndigheten.se

Vad kan du göra mer för att påverka din pension?


Förutom den allmänna pensionen kan din pension också bestå av tjänstepension och av ett privat sparande. Tjänstepension är pension du får från ditt arbete. Din arbetsgivare sätter löpande av pengar till din tjänstepension och du har möjlighet att vara med och påverka vilka fonder som pengarna ska placeras i. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension (enligt siffror från Pensionsmyndigheten). Det är alltså inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, det är därför viktigt ta reda på vad som gäller för just dig. Om du inte omfattas av tjänstepension kan det vara en bra sak att ta upp när det är dags för lönesamtal.

Ett privat sparande till pensionen sköter du själv genom att sätta av pengar på antingen ett ISK (Investeringssparkonto), aktie- och fondkonto eller i en kapitalförsäkring. Läs på om sparalternativen för att förstå vilket av dem som passar ditt sparande bäst eller ta hjälp av din rådgivare. Men i alla tre formerna av sparande så investerar du själv dina pengar i fonder och aktier för att få möjlighet att få pengarna att växa. Den dagen du slutar arbeta har du då mer pengar som gör att du kan sätta extra guldkant på pensionen.


Familjeekonomen Jennie tipsar:

  • Börja med att faktiskt öppna det orangea kuvertet och gå igenom hur din allmänna pension har utvecklats
  • Gå in på Mina Sidor på www.pensionsmyndigeheten.se och se över hela din pension, där kan du göra beräkningar över hur mycket du kommer få ut den dagen du slutar arbeta.
  • Har du tjänstepension? Gå igenom vad tjänstepensionen är investerad i. Speglar dina fonder fortsatt din risk- och placeringshorisont, eller ska du byta fonder? Vilka avgifter betalar du och finns den lika bra fonder till lägre kostnad?
  • Har du inte tjänstepension? Ta upp det med din arbetsgivare vid nästa lönesamtal.
  • Sätt upp ett privat pensionssparande, ju yngre du är ju mindre behöver du lägga undan varje månad. Är du 20-30 års ålder kan det räcka med några hundralappar.