Drömmer du också om att köpa gård?

Enlig Danske Bank och möter varje dag människor som drömmer om en egen gård.

I den första filmen ger Johan och Emma sitt viktigaste råd som innebär att köparen noggrant funderar på varför man ska köpa gården. Var man ska börja leta efter lämpliga objekt beror nämligen i sin tur på om köpet enbart är tänkt som en investering, exempelvis i skog, eller om man vill t den senast tillgängliga försäljningsstatistiken från 2016 såldes 3600 gårdar i Sverige, varav flest i Västra Götaland, 524 stycken. Lägst antal såldes i Örebro län, 34 stycken. Det innebär att 325 000 svenskar nu äger en skogs- och lantbruksfastighet.

Men det är naturligtvis flera steg och många beslut inför ett köp av drömgården och inte helt lätt att göra allt rätt på egen hand. Danske Banks experter har därför samlat sina bästa handfasta råd inför gårdsköpet i tre kortfilmer.
Den första filmen ”Hitta rätt gård” finns här.

Inför ett lyckat gårdsköp råder Danske Bank köparen att noga arbeta igenom tre kalkyler:
Livskalkylen, som handlar om varför man ska köpa gården, den ekonomiska kalkylen, med en á la carte- värdering för byggnader, skog och åkermark samt genomgång av intäkter och kostnader där man tar hänsyn till renovering, underhåll och långsiktig drift. Och glöm för all del inte skattekalkylen, som innebär att en gårdsköpare behöver sätta sig in i vad det innebär att beskattas som näringsidkare.

”Hitta rätt gård”
Johan Freij och Emma Frödå arbetar på affärsområdet Skog & Lantbruk påbosätta sig där och regelbundet utnyttja fastigheten på fritiden. Om man tänkt det senare är det viktigt att se över hur lång tid det får ta att ta sig dit, kommunikationer, snöröjning, närliggande tätorter och hur mycket arbete man tänkt hinna med själv och vad man vill leja ut.


Johan menar att även om det kan tyckas självklart är det faktiskt ofta här man riskerar att gå snett direkt:

”Ett tips är att ställa sig frågan om jag och min familj blir lyckligare av att köpa gården. Om svaret är ja, gör en lista på vad som är absolut viktigast för dig själv och din familj och utgå ifrån detta när ni tar fram era sina sökkriterier”.


Emma tipsar om att det ofta går att förändra en fastighet, bara läget är rätt:

”Eftersom det ofta är få objekt till salu, så gäller det att se möjligheterna! Genom att röja sly och dämma upp ett närliggande dike kan man få utsikt och skapa en egen liten sjö. Många känner inte heller till att det ofta går att få bygglov på skogs-och lantbruksfastigheter som inte redan har mangårdsbyggnad”.

Sök därefter i de utvalda områdena både brett på Blocket och genom att ta kontakt med lokala gårdsmäklare för att inte missa de objekt som inte kommer ut på marknaden.

Läs mer här:
Guide köpa gård
Gårdsägarpaket
Guide sälja gård
7 råd till dig att köpa gård