Dyraste bildäcket kan vara billigast

Nu är det dags att byta till sommardäck på bilen. Ska du köpa nya däck ska du inte stirra dig blind på prislappen – ett dyrt bildäck kan vara betydligt billigare i längden.

En uppsättning nya bildäck är ofta en både tråkig och stor utgift för hushållskassan. För att få bäst körekonomi är det inte bara prislappen på däcket som avgör den totala kostnaden.

Två andra däckfaktorer som har stor påverkan på din totala körkostnad:

  • Premiumdäck har ofta längre livslängd än budgetdäck. Du kan köra fler kilometer på däcket innan det är dags att köpa nästa uppsättning. På så sätt sparar du både pengar och miljö (eftersom man inte behöver producera lika många nya däck).
  • Däckets rullmotstånd påverkar bränsleförbrukningen. Ett däck med lågt rullmotstånd kan spara hundratals kronor i bränslekostnader (upp till 10% av den totala bräsnleförbrukningen). Det finns en EU-märkning som graderar rullmotståndet från A (bäst) till E (sämst).

Fler tips som förlänger livslängden på ditt bildäck och sänker den totala ägandekostnaden:

  • Kontrollera lufttrycket regelbundet. Då sliter du däcket jämnt.
  • Förvara dina däck mörkt och svalt mellan säsonger.
  • Det är lagligt att köra däcket ner till 1,6 mm mönsterdjup. Välj ett premiumdäck och behåll säkerhetsprestandan under hela däckets livslängd. Var kritisk till däckhandlare som vill byta däck redan vid 3-4 mm mönsterdjup.

Läs mer i Teknikens Världs däcktest