Drömmer du om en egen gård? Så här mycket får du för din etta i innerstan

För samma pris som för en enrumslägenhet på 36 kvadratmeter i Stockholms innerstad får du en mindre gård med skog, åker, uthus och bostadshus 1,5 timme från stan.

I Coronans spår har en yngre generation fått upp ögonen för mindre gårdar en bit ifrån storstan där man kan bo och arbeta på distans nära naturen.

– Vi ser en tydlig trend att den yngre generationen väger boendet i storstaden mot något annat. Att odla egna grönsaker, få gott om utrymme för besökare och ha naturen nära blir mer lockande när det samtidigt går att kombinera med distansarbete, säger Johan Freij, affärsområdeschef för Skog och Lantbruk på Danske Bank.

Danske Bank arbetar generellt med stora gårdar och skogsfastigheter, men märker en kraftig ökning av förfrågningar från en yngre målgrupp som vill dra nytta av de möjligheter med distansarbete som öppnats under pandemin.

– Den typiska skogsmarkköparen är fortfarande en man i övre medelåldern med ordnad ekonomi, men vi ser en stark tillströmning av unga som söker permanentboende utanför stan.  En tredje kategori av köpare är yngre familjer som gjort bostadskarriär och vill downsiza i stan och kombinera innerstadslivets puls med drömmen av att äga och bruka en egen bit av Sverige för deltids- eller helgboende, säger Johan Freij.

För samma pris som för en etta på 36 m2 i Stockholms innerstad får du en gård med skog och åker på 30 hektar (motsvarande 45 fotbollsplaner).

I exemplet har vi räknat på kostnaden för en genomsnittsgård i norra Uppland eller Västmanland.

  • Skog: om 20 hektar = 1,1 miljoner kronor (1 hektar = ca 1 ½ fotbollsplan)
  • Åker: 10 hektar = 0,8 miljoner kronor
  • Timrad ladugård och uthus: 0,3 miljoner kronor
  • Bostad på 120 m2 boyta: 1,3 miljoner kronor     
    Summa 3,5 miljoner kronor

Priset per kvadratmeterpriset för en lägenhet i centrala Stockholm är 97 124 kronor enligt Mäklarstatistik. Det ger ett pris på 3,5 miljoner kronor för en lägenhet om 36 kvadratmeter.