Hund-boomen lockar bedragarna

Den senaste tiden har vi uppmärksammat att många kunder har mottagit ett SMS från Danske Bank som uppmärksammar dem på att ”vi misstänker bedräglig aktivitet på deras konton och att de ska kontakta Stoppservice”. Telefonnumret är självklart inte bankens. Andra kunder blir uppringda av falska rådgivare som lovar en fantastisk avkastning om man investerar i deras Bitcoin-instrument som egentligen är värdelösa. Många kontakter inleds också via sociala medier – var vaksam!

Lätt att bli lurad när man handlar på nätet

Den starka ”vi-ska-ha-hund”-trenden i spåren av Covid19 har också lockat till sig bedragare som säljer söta hundar på Blocket och stressar köparen med att fler är intresserade. 1000-tals kronor betalas in till bedragaren och den söta hunden förblir en dröm. Samma tillvägagångssätt tar nu fart på bostadsmarknaden när studenterna söker andrahandskontrakt. Det blir smärtsamt att bli blåst på kontraktet när man betalat in tre månaders förskottshyra.

– En ljusning är att CEO-bedrägerier, där anställda kontaktas av vad det tror är företagets vd som ber dem överföra stora summor till utlandet, minskat radikalt. Det kan bero på att processer skärpts under Covoid19 krisen. Detta ser vi som oerhört positivt eftersom det är stora summor som försvinner utomlands och som kan vara näst intill omöjliga att spåra, berättar Linus Fugl, Chef för Cybersäkerhet på Danske Bank.

Så vad gör vi som bank för att motverka bedrägerier?

Vi har tydlig information i samtliga kanaler så snart vi ser att en ny typ av bedrägerier tar fart. Våra rådgivare informerar aktivt våra kunder och vi försöker så ofta som möjligt vara ute i media för att sprida kunskap.

-Som medarbetare har vi alla ett ansvar att sprida kunskap om att aldrig lämna ut personliga koder, att dubbelkolla att det telefonnummer man uppmanas att ringa stämmer, att aldrig klicka på okända länkar och framför allt; Låter något för bra för att vara sant, så är det troligt vis också det, avslutar Linus.

Har du fått ett SMS om att kontakta Stoppservice de senaste dagarna? Kontrollera alltid numret innan du ringer tillbaka, var vaksam, för bedragarna sover aldrig. Här hittar du fler tips på hur du skyddar dig och dina pengar.

Läs tidigare nyheter om bedrägeri