Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Hur får man råd med en renovering? Privatekonomens bästa tips

Våren är i antågande och då kommer tankar på renoveringar och byggprojekt hemma. Många längtar efter ny altan, att bygga pool eller växthus. Och sedan finns de projekt som bara måste göras som att lägga om taket, dränera och måla om huset. Danske Banks privatekonom Jennie Sandén delar med sig av sina bästa tips på vad du ska tänka på när det är dags för renovering.

Frågor och svar


Vad ska man börja tänka på när man ska renovera?

Det första steget är att sätta en budget. Fråga dig själv, hur mycket kommer renoveringen eller byggprojektet att kosta? Det är viktigt att ta höjd för oförutsedda utgifter. Det finns en risk att man stöter på problem eller att någon del av projektet inte går helt enligt plan. Därför är det viktigt att sätta en realistisk budget.


Vad ska man tänka på när det gäller finansieringen?

När du har en budget på plats är det dags att se över finansieringen av ditt projekt. Det finns olika sätt att finansiera din renovering. Kanske har du redan sparat ihop det som du behöver, då kan du börja leta hantverkare direkt. Men om du inte har hela budgeten täckt av redan sparade pengar behöver du finansiera projektet med ett lån.


Vilka alternativ finns det för att låna pengar till renoveringen?

Om du äger ditt boende kan du se över om det finns låneutrymme så du kan utöka ditt befintliga bolån, men kom då ihåg att räkna ut om du får ett högre amorteringskrav om du utökar ditt bolån. Ett annat alternativ är att ta ett privatlån. En varning från min sida kring denna typ av lån är dock att dessa lån är ofta är dyrare och behöver återbetalas väldigt snabbt.


När finansieringen är klar, vad är nästa steg?

När finansieringen är på plats kan du börja ta kontakt med hantverkare. Ta in offerter från ett par olika bolag, först då kan du jämföra och se vad du faktiskt får för pengarna. Det är viktigt att de är professionella och har rätt certifiering och försäkringar.


Vilka tips har du för att göra renoveringen mer hållbar?

Ett bra och professionellt byggföretag kan hjälpa dig med att tänka hållbart. De kan vägleda dig i val av material och byggteknik. Kom ihåg att du som beställare kan ställa krav på det.