Jennie Sandén

Privatekonom, Danske Bank Sverige

Hur får man råd med en renovering?

03 maj 2022

Med sommaren kommer ofta tankar på renoveringar och byggprojekt. Du kanske längtar efter en ny altan, bygga pool, eller bygga växthus. Eller så är det här året då du verkligen måste lägga om taket. Oavsett projekt, finns det en del saker att fundera på innan du ringer hantverkarna eller själv börjar snickra.

Det absolut första man ska sätta sig med är budgeten. Hur mycket kommer renoveringen eller byggprojektet kosta? När du tar fram en budget är det bra att ta höjd för oförutsedda utgifter. Tänk också på att renoveringskostnaderna har ökat jämfört med för ett år sedan. Det kan vara svårt att få tag i material och priset för såväl virke som andra material har ökat kraftigt. Det finns också en risk att man stöter på problem eller att någon del av projektet inte går helt enligt plan. Därför är de viktigt att sätta en realistisk budget. Renoverar man ett badrum eller kök finns det alltid extra fina saker man kanske vill lägga till. Men har du en tajt budget så är det viktigt att du inte skenar iväg och köper dyrare material och saker än du tänkt dig.

Med en budget på plats kan du starta upp nästa steg – det är dags att se över finansieringen av ditt projekt. Det finns olika sätt att finansiera din renovering. Kanske har du redan sparat ihop det som du behöver. Då kan du såklart börja leta hantverkare direkt. Men har du inte hela budgeten täckt av redan ihopsparande pengar behöver du finansiera projektet med ett lån och det kan du göra på lite olika sätt.

Äger du ditt boende kan du se över om det finns låneutrymme så du kan utöka ditt befintliga bolån, men kom då ihåg att räkna ut om du får ett högre amorteringskrav. Du kan också göra en amorteringsgrundande omvärdering av ditt hus. Det kan göra att du får ner belåningsgraden på bolånet och det kan skapa utrymme för att utöka bolånet så att du kan finansiera din renovering. En amorteringsgrundande omvärdering av ditt boende kan du göra fem år efter att du köpte bostaden. Kan du inte utöka ditt bolån är ett annat alternativ att ta ett privatlån. Då ska man dock komma ihåg att dessa lån ofta är dyra och behöver återbetalas i snabb takt och med det stigande ränteläget vi har just nu kan det bli dyrare än du har tänkt med ett privatlån.

Med finansieringen på plats kan du börja ta kontakt med hantverkare. Ta in offerter från ett par olika bolag, först då kan du jämföra och se vad du faktiskt får för pengarna. Det är viktigt att de är professionella och har försäkringar och att de som ska göra el, vatten och avlopp är certifierade för just det. Det kan vara bra att googla företag och hantverkare och såklart också prata med vänner och bekanta som kanske kan rekommendera bra företag.

Ett bra och professionell byggföretag kan också hjälpa dig med hur du kan tänka för att renovera hållbart. De kan hjälpa dig i val av material och byggteknik. Kom ihåg att du som beställare kan ställa krav på det.