Hur ska du använda din skatteåterbäring?
Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Hur ska du använda din skatteåterbäring?

När kommer skatteåterbäringen? Den har för många svenskar landat på kontot under förra veckan. Frågan är nu, vad ska du göra med pengarna?

Betala av lån och krediter

En bra prioritering för pengarna som landat på kontot är att först se till att betala av dyra privatlån och krediter om du har det. Betalar du av dem försvinner utgiftsposterna för dem framåt. Har du inga lån och krediter bör nästa prioritering vara att starta upp och bygga en sparbuffert.

Sparbuffert

Ipsos har på uppdrag av Danske Bank tittat på hur det ser ut bland svenskarna när det kommer till just sparbuffert och hela 17 procent av de tillfrågade angav att man helt saknar en sparbuffert.

Att bygga upp en buffert kan kännas svårt. Har man redan små marginaler i vardagsekonomin kan det vara bra att börja med ett par hundralappar i månaden. Men har du nu en skatteåterbäring som kommit in på kontot, använd den för att ge bufferten en bra grund.

Komma igång med investeringar

Har du betalat av lånen och har en rimlig sparbuffert på plats så bör du se om pengarna kan investeras i till exempel fonder. Bestämmer du dig för att komma igång med ett långsiktigt sparande i fonder så är det bra att läsa på om hur olika sparalternativ fungerar. Ett Investeringssparkonto (ISK) passar dig som själv vill köpa och sälja fonder och aktier medan till exempel en sparrobot kan passa dig som vill lägga mindre tid på att hålla dig uppdaterad och vara aktiv i ditt sparande. Det viktiga är att hitta vad som passar just dig och ditt sparande.

Bra med lite guldkant

Även om just skatteåterbäringen är ett utmärkt tillfälle att betala av lån, spara och investera så är det förståeligt att man kanske vill passa på att unna sig något också. Även om det kanske inte är ekonomiskt mest strategiskt så är ditt välmående också viktigt. Men kom ihåg att inte använda alla pengarna till ”guldkanten”.