Jag var själv en av dem för inte så länge sedan. Jag växte upp i Stockholmsförorten Fittja med min familj som var långt ifrån förmögen och jag insåg snabbt att pengar var en begränsad resurs för oss. Under många år såg jag hur mina klasskompisar fick nya skor, jackor, mobiler och åkte på massa resor men detta var för mig inget alternativ. Mina föräldrar jobbade hårt och var tvungna att prioritera rätt. Som liten förstod jag värdet av pengar och jag bestämde mig för att jag i framtiden inte skulle låta mig begränsas av min ekonomi. Som 9 åring fick jag upp intresset för sparande. Jag sparade ihop varje krona jag kom åt – veckopeng, födelsedagspengar, julpengar mm. Som 14 åring drömde jag om att vinna 10 miljoner på lotto. Som 16 åring bestämde jag mig för att övergå från att “önska” till att “agera” och köpte mina första aktier för pengar jag hade sparat ihop i sju år. Och resten är, som man brukar säga, historia.
Idag kan jag förundras över det svenska samhället. Det pratas ofta om hur duktiga vi svenskar är på att spara och att fyra miljoner människor i Sverige idag sparar i fonder/aktier men ingen pratar om dom sex miljoner människor som står utanför ett långsiktigt sparande och därmed går en osäker framtid till mötes. Så jag känner att det är min plikt att upplysa dig som läser detta om vilka risker du tar genom att inte ha ett långsiktigt sparande. Jag kommer även i kommande inlägg prata om hur du kan vända det här.
Samhället förändras snabbt och trenden vi ser är inte positiv ur ett välfärdsperspektiv. Först måste vi inse en sak och det är att vårt samhälle är i ständig förändring, inte bara när det kommer till digitalisering eller infrastruktur, utan även när det kommer till våra trygga punkter och skyddsnät. Om man ser på oss svenskar är vi hälsosammare, vi tränar mer, vi äter nyttigt och vi lever längre. Medellivslängden ökar och populationen växer. Detta påverkar vår allmänna pension då det svenska skyddsnätet inte hänger med i utvecklingen och när tex min generation går i pension kommer inte staten ha råd att betala ut samma pensionslön som dom gör idag.
Samtidigt breddar skuldfällan ut sig som en folksjukdom. Färska siffror från SCB visar på att genomsnittssvensken inte klarar av en oförutsedd utgift på 11 000 kr utan att behöva ta ett lån. Samtidigt är det högt tryck på bostadsmarknaden med minusränta och allt vad det innebär och många som inte ser risken med det springer till närmsta bankkontor och tar ett lån och köper bostad. Men vad händer sen när räntan går upp? Varför är det ingen som tänker på det? Hur kunde vi hamna här? Ett enkelt svar på många frågor: brist på kunskap.
Det är svårt att lära sig om ekonomi, lån, bostäder, ränta mm när detta inte ingår i skolplanen, trots att det är livsviktigt. Har vi dessutom ingen i vår omgivning som kan hjälpa oss eller ett eget intresse kan det bli svårt att komma igång, än värre att förstå konsekvenserna av att stå utanför.
Jag möter dagligen på många fördomar om sparande och investeringar som jag kämpar med att slå hål på. Det är många som tycker att det inte är något för dom, att det är till för rika, att det är krångligt och svårt (med all rätt) eller att man ständigt skjuter på det. “Jag börjar spara nästa månad, jag börjar spara efter sommaren, jag börjar spara efter årsskiftet mm.
Nej, stop!
Jag brukar ta miljön som exempel. Vi har fler naturkatastrofer idag än någonsin tidigare och det beror inte på att världen håller på att förändras idag, utan katastroferna är en konsekvens av många års ignorans. Detsamma gäller din framtida ekonomi. Det är nu du kan göra skillnad, det är nu du måste inse allvaret och det är idag som du måste agera! En liten förändring som knappt märks idag kommer göra en oerhört stor skillnad i längden. För i slutändan handlar det om att börja någonstans, och om 10 år kommer du ångra att du inte började idag.
Golden rules
– Sätt upp en plan för ditt sparande och räkna ut hur mycket du kan sätta av varje månad, gärna minst 10% av nettolönen. Ställ in detta automatiskt! Öppna ett ISK-konto* idag om du inte redan har ett och ställ in avsättningen via autogiro. Om du får ut 20 000 kr/månad sätter du undan 2 000 kr innan du rör pengarna. Du kan mentalt tänka att de sparade pengarna inte finns, de försvann med skatten och du har bara 18 000 kr/månad att röra dig med. Kompromissa aldrig med detta oavsett om du har barnbidrag, studiebidrag, föräldrapeng, A-kassa, sjukpeng eller whatever.
– Planera dina inköp och jämför priser innan du handlar. Kan du invänta rean och köpa det du behöver billigare? Kan du anpassa veckans mat till extrapriserna i affären? Det finns många smarta tips och därför:
– Gå med i spargrupper och forum på exempelvis Facebook för inspiration och pepp.
*Investeringssparkonto (ISK) är en schablonbeskattad sparform för privatpersoner som på ett enkelt sätt vill investera i aktier, fonder eller andra finansiella instrument. ISK infördes 1 januari 2012 och omfattas av den statliga insättningsgarantin och investerarskyddet, vilket – i kombination med de nya reglerna om avdragsrätt för privat pensionssparande som gäller från och med 1 januari 2016, har bidragit till att sparformen blivit så populär.