Investera klokt – Identifiera och undvik investeringsbedrägerier

Ett investeringsbedrägeri går ut på att bedragaren vilseleder sitt offer att placera kapital i till exempel ett företag som inte existerar, inte har något värde, eller har ett lägre värde än utlovat. Denna typ av bedrägerier ökar ständigt i omfattning och vem som helst kan bli drabbad.  

Tillvägagångsättet kan variera men det börjar oftast med att du blir kontaktad av en person som påstår sig vara en investeringsrådgivare via mejl eller telefon. Bedragarna är många gånger väldigt skickliga och förtroendeingivande, och de följer ofta ett noggrant utformat manus för att övertyga dig. Ofta uppmuntrar bedragarna dig att börja investera med mindre belopp, för att sedan uppmana dig att satsa större summor.

Några saker att tänka på för att undvika att bli drabbad:

  • Det finns inga snabba säkra investeringar.
  • Utvärdera investeringsmöjligheten noggrant.
  • Investera inte i sådant du inte förstår eller i bolag som du inte känner till.
  • Be ditt nätverk, vänner och bekanta om råd och tips innan du investerar.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon okänd person via telefon eller internet, även om personen uppger sig vara från ett företag där du är kund. Legitima företag skulle aldrig ringa och be dig logga in med BankID eller uppge lösenord.

Kom alltid ihåg att vara vaksam och kritisk. Om något verkar för bra för att vara sant, är det oftast just det. Skydda dig själv och dina pengar och tveka inte att söka hjälp om du känner dig osäker. Du kan få mer information och råd på Be Safe | Danske Bank