Den som haft mod att placera sina pengar på börsen trots att orosmolnen hopat sig har fått mångfalt betalt. För att få pengar att växa är det ett måste att våga ta risk och sparkontot är ett sällsynt dåligt val för långsiktigt sparande.
Det har flimrat förbi en strid ström av artiklar om alla de orosmoln som hänger över börsen den senaste tiden. Handelskrig, inverterad räntekurva och en stundande lågkonjunktur är bara några av alla de illabådande tecken som nämns ihop med en potentiell börsnedgång.
Men vad händer egentligen om man låter sig skrämmas från att spara på börsen, och helt enkelt sätter in pengarna på ett sparkonto i stället?
Vi antar för enkelhetens skull att vi hade 10 000 kronor att investera år 2009. Då hade vi precis börjat kravla oss upp ur den djupa lågkonjunktur som följde på finanskrisen, med tillhörande dramatiska börsfall pinfärska i minnet.
Att placera pengar på börsen var för många förknippat med stora risker, och det är ingen högoddsare att i valet och kvalet hade många sparare helt enkelt valt bankkontot av rädsla för att förlora pengar. Men låt oss titta på hur det gick för den som valde sparkontot respektive investerade i en globalfond.
En sparare som vågade placera de 10 000 kronorna på börsen 2009 hade fram till i dag fått se dem växa till 25 000 kronor*, före skatter och avgifter. Ett sparkonto som gett 1 procent i ränta per år (vilket i ärlighetens namn är optimistiskt räknat med tanke på ränteläget) hade bara växt till 11 000 kronor före skatt. Skillnaden är enorm.
Den sparare som vågade ta risken att välja börsen har fått mångfalt betalt för sitt mod. Låt vara att börsen stod på botten efter finanskrisen 2009, vilket kan göra jämförelsen extra orättvis mot sparkontot. Men faktum kvarstår – räntan på ett sparkonto är och förblir väldigt, väldigt låg under en överskådlig framtid.
Det betyder att sparkontot är ett sällsynt dåligt val för långsiktigt sparande, som till exempel till pensionen eller till ett barn som ska använda pengarna först om 10–20 år. För att få pengar att växa är det ett måste att våga ta risk, men det ska förstås vara en risk som är anpassad till sparhorisonten och hur mycket av kapitalet man tål att förlora om det kommer en rejäl börsnedgång. Handlar det om pengar som ska användas till något särskilt de närmaste åren ska de aldrig stå på börsen, oavsett om framtiden ser ljus eller mörk ut, eller om räntan på sparkontot är nästintill noll.
Och slutligen – oavsett om det handlar om ett långsiktigt sparande till dig själv eller någon annan, så är månadssparande ett ypperligt sätt att sprida ut risken och undvika att komma in på börsen vid fel tillfälle. Som till exempel när den stigit i drygt tio år sedan botten 2009.
*MSCI AC World, totalavkastning