Med en inflation som nått rekordnivåer, kraftigt stigande bolåneräntor och med begränsade möjligheter till reallöneökningar är det många som just nu oroar sig för sin ekonomi. Enligt en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Danske Bank, oroar sig mer än hälften av svenskarna för sin ekonomi i mycket större utsträckning än vad de gjorde förra sommaren.
Mest oroliga för sin personliga ekonomiska situation är åldersgruppen 35-44 år, där hela 36 procent känner sig bekymrade. Pensionärerna i åldern 65-75 år är den grupp som är minst oroliga med 22 procent. Tittar man på kvinnor och män så är kvinnorna något mer oroliga och ensamhushåll är mer oroade än de som lever med någon.
– Det är tuffare tider nu än vad det var för ett år sedan så jag förstår att det finns en ökad oro, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank och fortsätter:
– De yngre åldersgrupperna som oroar sig mest har med stor sannolikhet aldrig upplevt hur dubbelt så höga bolåneräntor och hög inflation kan gröpa ur plånboken. Man har helt enkelt vant sig vid låga räntor och en låg inflationstakt.
Kvinnor och singlar oroar sig mer
Kvinnorna oroar sig mer än männen, med 31 respektive 22 procent kring sin egen ekonomiska situation och de som är ensamstående oroar sig mer än de som har en partner. Bland personer i ett förhållande oroar sig 23 procent för ekonomin, medan 33 procent av personer utan partner stressas av pengaläget.
Få som har tillräckligt stort buffertsparande
I undersökningen Danske Bank ställt frågor om svenskarnas sparande och här visade det sig att 83 procent har ett eget sparande men det är inte tillräckligt.
– Det är väldigt bra att så många svenskar har ett sparande idag men de flesta sparar 5 procent eller mindre av sin nettolön och det är alldeles för lite. När allt blir dyrare är min uppmaning att verkligen hålla kvar i det sparande man har och istället utmana sin ekonomi genom att dra ner på andra saker innan man rör sitt sparande. På så sätt anpassar man sina utgifter och kan öka sitt sparande i tider när ekonomin är lite starkare, säger Jennie Sandén.
Av undersökningen framgår att 24 procent i åldersgruppen 45-54 år helt saknar ett sparande vilket också gäller nästan var femte kvinna.
– Det är aldrig för sent att börja spara. Med ett buffertsparande får du en bra krockkudde vid oförutsedda ekonomiska smällar och det ger dig även utrymme att planera för andra större köp, avslutar Jennie Sandén.
Hur ökar jag mitt buffertsparande?
- Gör en budget och se över dina utgifter – kan du dra in på något?
- Se till att ha ett sparande med en buffert täcker alla utgifter i 3 till 6 månader.
- Välj ett konto med ränta för buffertspar, spara i fonder och aktier för det långsiktiga sparandet
- Planera dina inköp och ha en plan B.
- Rensa bland prylar och kläder – kan du sälja något?