Så kan du fira mysig budgetjul

Få till en mysig budgetjul? Få har missat de skenande kostnaderna många hushåll möter idag. Priset på allt från el till mat och bensin har ökat kraftigt, och påverkar hushållen rejält. Snart stundar julen, som lätt kan dra iväg prismässigt. Jennie Sandén, privatekonom hos Danske Bank, har dock smarta tips på hur du kan få en riktigt plånboksvänlig jul – utan att tumma på julstämningen.

Rekordhög inflation, räntor som stiger och dyrare priser på både mat, el och drivmedel. De kostnadsökningar som svenska hushåll har mött den senaste tiden har i allt snabbare takt tunnat ut våra plånböcker. Julen är en högtid som lätt blir en dyr historia, då både julmat och presenter ska inhandlas. Men det finns saker att göra för att fira en mysig och ekonomiskt smartare jul.

Se till att planera både förväntningar och inköp i god tid. Om man bara är ute i god tid kan man undvika de värsta impulsköpen, som ofta är de dyrare.

– Jennie Sandén, privatekonom Danske Bank

Kanske kan ni julpyssla tidigt, tillsammans hela familjen? Det kanske redan finns material hemma som går att använda till dekorationer. Plocka in saker från naturen – ett snabbt, enkelt sätt att skapa julkänsla.

Jennie Sandén
Tips för en budgetjul
  • Julpyssla själva istället för att köpa dyra dekorationer
  • Köp presenter second hand – både trendigt, unikt och plånbokssmart!
  • Bortbjuden? En hemmagjort present, såsom en burk med egengjort julgodis, är en perfekt gå bort-gåva
  • Ska ni köpa julklappar till vuxna? Kom överens om en summa att handla för, eller kanske spela julklappsspelet?
  • Laga inte all julmat av gammal vana. Satsa istället på det som ni verkligen tycker om och laga inte mer än ni äter, så riskerar ni inte att behöva slänga en massa överbliven mat. Detta är dumt både för plånboken och för miljön
  • Handla i god tid och kolla på olika priser. Genom att vara ute i god tid går det oftare att göra bättre fynd

Det allra viktigaste, enligt Jennie, är dock att aldrig låna pengar till ett julfirande – eller annat som exempelvis en resa, för den delen. Se istället till att spara ihop till det som du vill konsumera. På så sätt minskar du risken för att hamna i en dyr skuldfälla dramatiskt.

Se upp för bedragare i jul! Läs mer här.