Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Skatteåterbäring i april?

När kommer skatteåterbäringen? Har du lämnat in din deklaration digitalt innan den 30 mars 2022 betalas din skatteåterbäring ut 5–8 april. Lämnar du in din deklartion mellan 1 april och 2 maj kommer du få din skatteåterbäring utbetald i juni. För många är det ett välkommet tillskott till semesterkassan. Men fundera på om du inte kan använda pengarna som trillar in på kontot till att komma igång med ett sparande istället.

Har du inte ett sparande kan det vara bra att börja satsa på ett buffertsparande. Din buffert ska du placera på ett sparkonto, där pengarna är trygga och tillgängliga vid oförutsedda händelser. På ett sparkonto kan du också spara till kommande semestrar och andra lite större utgifter som du vet kommer de närmaste åren.

Har du redan ett buffertsparande, är det dags att komma igång med ett fondsparande som ger pengarna större chans att växa.

Varför fondspara?
Ett fondsparande är till för de pengar som du inte behöver de närmaste åren som till exempel din pension, sparande till barn eller till ett framtida boende. Att ha dessa pengar på ett sparkonto gör att pengarna inte växer, utan snarare urholkas värdet på sikt eftersom räntan på ett sparkonto idag är mycket låg. Med ett fondsparande har du möjlighet att få värdet på dina pengar att öka. Har du sparat i 10-15 år eller mer, så har du historiskt sett aldrig förlorat pengar på börsen.

Hur mycket ska jag spara?
En tumregel brukar vara att man ska spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Kan du inte lägga undan 10 procent? Lägg undan så mycket du känner att du har möjlighet att spara – det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Även om det bara handlar om någon eller några 100-lappar.

Ska jag spara varje månad eller ska jag göra en engångsinsättning?
Börja redan nu med att spara hela eller delar av skatteåterbäringen. Sedan kan fortsätta underhålla ditt sparande genom att ha ett automatiskt månadssparande som dras samtidigt som dina räkningar betalas i slutet på månanden. Vänta inte tills månaden är slut och hoppas att det finns pengar kvar att spara.

Här hittar du alla viktiga datum kring deklarationen 2022.