SMS-lån allt vanligare – men leder ofta rakt in i skuldfällan

SMS-lån har blivit allt vanligare och med de senaste årtiondens alltmer accelererande konsumtionstrender är det inte svårt att förstå varför SMS-lånen ökar explosionsartat. Möjligheten att snabbt och enkelt få tillgång till pengar via ett SMS kan dels snabbt möjliggöra ett köp – som man kanske egentligen inte har råd med – eller ge känslan av att man fort kan lösa akuta ekonomiska problem.

Även om det är lockande att snabbt och enkelt få pengar in på kontot kan listan över varför SMS-lån är en dålig idé göras lång.

 1. Höga räntor
  SMS-lån har ofta höga räntor. Det innebär att du betalar mycket mer pengar tillbaka än vad du lånade. Räntorna kan vara så höga som 400% eller till och med mer. Detta kan leda till en snöbollseffekt där du hamnar i en skuldfälla som blir svårare och svårare att ta sig ur.
 2. Kort återbetalningstid
  SMS-lån har oftast en kort återbetalningstid på bara några veckor till en månad. Detta kan vara svårt för många människor att hantera, särskilt om de redan har problem med sin ekonomi. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid, kan du drabbas av extra avgifter och förseningsavgifter.
 3. Risk för bedrägerier
  Eftersom SMS-lån kan ansökas online eller via SMS finns det risk för bedrägerier. Det finns många oseriösa långivare som utnyttjar människors desperata situationer och tar ut höga avgifter utan att erbjuda riktiga lån.
 4. Uppmuntrar till impulsiva köp
  SMS-lån uppmuntrar till impulsiva köp, vilket kan leda till onödiga skulder och ekonomiska problem. Om du tar ett SMS-lån för att köpa något du egentligen inte har råd med, kan det lätt leda till att du hamnar i en skuldfälla.
 5. Brist på reglering
  SMS-lån är ofta mindre reglerade än traditionella lån, vilket innebär att du kan hamna i en situation där du inte vet vilka regler som gäller. Det kan leda till oönskade överraskningar, till exempel höga avgifter eller straffavgifter.

SMS-lån kan vara lockande eftersom de ger möjlighet till snabba pengar, men med höga räntor, korta återbetalningstider och risk för bedrägerier kan de också väldigt lätt orsaka stora ekonomiska problem.

Jennie Sandén, privatekonom

– Mitt mantra ”spara först, slösa sen” är något som jag aldrig kommer sluta att upprepa. Köp aldrig något på avbetalning eller kredit, då detta ofta kan bli betydligt dyrare i slutändan. Se istället till att först spara ihop pengarna till det du vill köpa, så att du verkligen vet att du har råd, säger Jennie Sandén, privatekonom hos Danske Bank.

Om du behöver lån för att lösa ekonomiska problem är det alltid bättre att tala med din bank eller en annan ansedd långivare för att få råd om dina alternativ.

Läs om sparande

12 tips för att spara pengar