Under sommaren när man har några lediga veckor kan det vara ett bra läge att se över sin ekonomi. Det behöver inte ta lång tid och små förändringar kan göra skillnad.
Redan nu står det klart att Riksbanken kommer att fortsätta att höja styrräntan vilket påverkar bolånen, konsumtionslån och leasing. Regeringen har också meddelat att elpriserna kommer att bli höga även kommande vinter och att man inte kan förvänta sig elstöd framöver. Får man inte högre inkomster så behöver man minska de utgifter man kan påverka.
– Det är viktigt att man har en plan för sin ekonomi och att man får i gång ett sparande så att man klarar toppar med extraordinära utgifter, säger Jennie Sandén Privatekonom på Danske Bank.
Vilka kostnader ska man se över?
När du gör en buffert använd ditt kontoutdrag där ser du hur du faktiskt spenderar dina pengar. Då får du också en ärlig bild av onödiga utgifter som du kan dra in på. När du ändå är inloggad bör du också se över dina bolån och kanske binda delar av lånet om du har höga lån i förhållande till din inkomst. Har du många smålån är det bra att betala av dem för när räntorna stiger ökar även skulderna. Andra tips är att kontakta din mobil- eller bredbandsoperatör och se om du kan få ner dina kostnader samt avsluta streamingtjänster som du kanske inte behöver.
Sparande skapar trygghet
Hur mycket behöver man i sparande? Är det en årslön? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Svaret är inte givet för det beror på om man har barn, lever ensam eller tillsammans med en partner. Det viktiga är att utgå från sig själv och hur mycket man behöver i buffert för att känna sig trygg.
– Man ska utgå från sin livssituation och räkna ut hur stora utgifter man har och se till att man klarar sig även om man skulle bli arbetslös. Det kan ta tid att få A-kassa och då måste man ha tillräckligt mycket sparat för att klara sig. Om man har goda marginaler och redan har en buffert så är det viktigt att spara långsiktigt och det gör man i fonder eller så kan man investera i aktier om man kan lite mer, förklarar Jennie.
Hur kommer man i gång?
För det första: bestäm dig verkligen för att spara! Det är lätt att spendera först och spara det som blir över, men tänk istället tvärtom – dra sparandet direkt från ditt konto, samma dag som lönen kommer. Du får en liten ränta på ditt lönekonto hos Danske Bank men för buffertsparande rekommenderar vi att öppna ett sparkonto med lite högre ränta och kan du avvara pengarna får du bäst ränta på Fasträntekonton. Att ha flera sparkonton är smart och kostar inget extra. Har du redan en buffert, eller när du väl når dit, då är det dags att investera ditt sparande i fonder eller om du har mer kunskap i aktier. Sprid gärna dina risker i breda, globala indexfonder så att du inte lägger alla ägg i samma korg.
För det andra: om du har bolån är det bra att jämka ränteavdraget. Detta innebär helt enkelt att du betalar rätt skatt från början, och inte behöver vänta tills skatteåterbäringen kommer som en större klumpsumma. Många kan tycka att det är härligt med en större summa som kommer in, men tänk på att om du inte jämkar och då betalar mer skatt än du egentligen ska så kan detta ses som ett skattefritt lån. Du kanske istället ska se till att få ut dessa pengar direkt, och spara eller investera dem?
För det tredje: gör absolut inga köp på avbetalning eller på kortkrediter. Detta blir oftast betydligt dyrare i slutändan.
Och slutligen – har du minsta fråga eller fundering, tveka inte att kontakta din bank för råd och hjälp längs vägen.
Läs mer på danskebank.se