Spara till kontantinsats

Drömmer du om fler rum, större kök eller kanske ska flytta till ditt första egna boende? Oavsett anledning – se till att börja spara till kontantinsats för nästa boende i god tid.

Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som du behöver betala med egna pengar när du köper en bostad. Du kan inte låna till hela köpeskillingen – kontantinsatsen måste alltid vara minst 15 % av värdet på bostaden och bolånet kan alltså stå för max 85 % av värdet.

Om du redan äger en bostad kommer kontantinsatsen ofta från en tidigare vinst från en bostadsförsäljning. Idag är dock bostadsmarknaden betydligt mer oförutsägbar än tidigare, och – till stor del beroende på hur länge du ägt din tidigare bostad – är det inte lika säkert att göra vinst vid en försäljning. Ett regelbundet sparande är därför ännu viktigare än tidigare, för att öka möjligheten till en bra storlek på insatsen.

Räkna ut kontantinsatsen

Bostadens pris x 0,15 = kontantinsatsen

Om en bostad kostar 2 miljoner kronor innebär det att du behöver en kontantinsats
på 300 000 kronor.

Så hur sparar man pengar till en kontantinsats?

 • Månadsspara på sparkonto med ränta
  Just nu höjer bankerna räntan på sina sparkonton. På ett sparkonto har du har sparkapitalet lättillgängligt och till låg risk.
 • Månadsspara på börsen
  Har du en längre sparhorisont på mer än 5 år kan det vara en bra idé att månadsspara i fonder och/eller aktier.
  Läs mer – Så stor del av sparandet ska du ha på börsen.
 • Se över dina rörliga utgifter
  Behövs alla abonnemang till musik- och streamingtjänster? Gör matlåda till lunchen istället för att äta ute, köp begagnat istället för nytt. Alla småsummor du sparar in kan bli till något större på relativt kort tid – det finns många tusenlappar att spara.
 • Och kanske viktigast av allt – det bästa sparandet är det sparande som blir av.
  Se till att göra en ordentlig budget för att få överblick över dina utgifter och se vad du kan dra ner på. Direkt när lönen har trillat in för du över ditt sparande till sparkontot. Vänta inte tills i slutet av månaden, då är risken stor att det inte blir så mycket över.

Kontantinsats och handpenning är två olika saker

En vanlig missuppfattning är att handpenning och kontantinsats är samma sak – detta stämmer dock inte. Handpenning är den första inbetalningen du gör, och fungerar som en slags försäkring för både köpare och säljare till dess att affären är genomförd.

Handpenningen betalas in i samband med kontraktsskrivningen och är oftast 10 % av bostadens totala pris. Handpenningen kan dock vara en del av kontantinsatsen, så att du på tillträdesdagen alltså har ytterligare 5 % att betala in kontant. Bolånet blir då 85 %, vilket alltså är det maximala lån som du kan ta vid ett bostadsköp.

Börja ditt sparande idag – så är du ett steg närmare ditt sparmål.