Stuga i fjällen? Privatekonomen tipsar

Sportlov och härliga dagar i en vinterstuga. Är det nu du funderar på om det är dags att köpa en egen stuga eller lägenhet i fjällen?

Vi har frågat Danske Banks privatekonom Jennie Sandén om det finns någonting speciellt man ska tänka på när man kikar på ett fritidshus i fjällen.

Om man nu sitter i fjällen och funderar på om det inte skulle vara härligt att ha ett eget boende att kunna åka till, hur börjar man?

Jennie Sandén: Det absolut första du ska göra är att sätta en realistisk budget. Det är ju inte bara kostnaden för huset eller lägenheten du ska betala, är det ett hus så behöver du ska också betala pantbrev och lagfart. Få även med de löpande räkningarna så som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Du ska ju inte bara ha råd att köpa boendet, utan också ha råd att ha och underhålla det. Nu är det också ett bra läge att ta diskussion hemma om ni vill hyra ut vinterboendet. Då kan ni räkna på hur mycket ni skulle kunna få in varje år på uthyrningen.

När man satt sin budget, är det bara att ge sig ut och leta?

Jennie Sandén: Det kan du såklart göra men tänk igenom vad du och familjen vill få ut av boendet. Då är läget något som är viktigt. Själva läget på huset eller lägenheten kan du aldrig ändra på så fundera på vad du egentligen är ute efter. Är det viktigt att vara nära skidbackarna eller vill du hellre ha avskildhet? Fundera också på hur långt du kommer ha till vinterboendet. Det kan påverka hur mycket du kommer att kunna vara där.

När man sen hittat den där perfekta stugan eller lägenheten i skidbacken så är det dags att börja buda.

Jennie Sandén: Det finns ett par saker som jag tycker man bör gå igenom innan man börjar buda. Dels bör man fundera på om det är något som behöver renoveras. I så fall måste du räkna in renoveringskostnaderna i din budget. I många områden i fjällvärlden byggs det mycket så kolla upp bygg- och exploateringsplaner i området. Det kan bli en tråkig överraskning när din utsikt plötsligt skyms eller en trafikerad väg byggs nära ditt hus.


Finns det några skillnader på att köpa ett hus eller en lägenhet i fjällen?

Jennie Sandén: Förutom att det tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart om du köper hus så har du även enligt lagen undersökningsplikt. Det betyder att du måste se över hela huset för att hitta eventuella fel. Upptäcker du brister med huset när du redan har skrivit på papperna är det oftast för sent, de fel du borde ha upptäckt innan kan du då inte få ersättning för. Men ta hjälp av en oberoende besiktningsman, så kan de gå igenom hela huset och du får dokumentation på eventuella fel och brister innan köpet går igenom. Tänk också på att ett hus kräver betydligt mer i underhåll och därför kan det vara enklare att köpa en lägenhet i fjällvärlden.

När det kommer till lägenheter så bör du även tänka på att det hos de flesta banker finns ett krav på minst antal lägenheter i föreningen. Det innebär att om föreningen är för liten så kanske inte banken kommer att belåna lägenheten.

Här kan du läsa mer om att köpa fritidshus.