Tips på hur du kommer igång med ett sparande

Har du svårt att komma igång med ett sparande? Blir det inget kvar till sparkontot i slutet av månaden? Med lite enkla tips och råd är det inte så svårt att komma igång och också hålla i sitt sparande. Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank, berättar hur du kan tänka.

  1. Börja med att gå igenom din ekonomi under en månad eller två. Samla dina utgifter. Vilka fasta utgifter har du och vad lägger du på övrigt. Sen är det dags att göra en budget. Tänk på att din budget ska vara rimlig. Gör du en drömbudget kan det bli svårt att håll i ditt sparande och då tappar man ofta fort suget.
  2. Vill du få mer över till sparandet? Testa att utmana dig själv – kan du skippa take away-kaffet eller byta bilen mot cykel ett par månader om året? Du kanske har flera streaming-abonnemang, kanske räcker det med ett? De flesta kan hitta saker i sin vardag som man kan spara in på.
  3. Det blir enklare och roligare att spara om man sätter tydliga sparmål. Vill du resa i sommar? Öppna ett sparkonto som du kallar ”Sommarresa 2022”. Det blir svårare att ”låna” från kontot när du tydligt ser att pengarna till din sommarresa minskar.
  4. Vänta inte till slutet på månaden och se vad som blir kvar och sätt över det till sparandet. Risken är stor att det ofta inte blir något över. Ha en automatisk överföring till ditt sparande som dras direkt när lönen trillar in på kontot varje månad.
  5. Tänk på att sparkonto är bra för de pengar du vill ha lättåtkomliga och pengar som ska användas inom ca 3 år. Sparar du långsiktigt är det bättre att investera pengarna i till exempel fonder.
  6. Sist men absolut inte minst – skippa ångesten och var snäll mot dig själv. Ibland kan man faktiskt få unna sig att ”fuska”. Det viktiga är inte att följa budgeten till punkt och pricka exakt varje dag, vecka och månad.