Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Vad ska man tänka på kring ekonomin om man separerar?

Att gå igenom en separation är inte bara en emotionell process utan kan också vara en komplex ekonomisk situation som kräver planering och överväganden. Det är viktigt att säkerställa att båda får en sund ekonomisk framtid efter separationen. Privatekonom Jennie Sandén berättar mer om vad man ska tänka på.

  1. Hur ska ni hantera gemensamma tillgångar och lån efter separation
    Få först en fullständig överblick över er gemensamma ekonomi. Detta inkluderar alla bankkonton, lån, krediter, investeringar, fastigheter och andra tillgångar, samt gemensamma skulder.
  2. Bodelning?
    Är ni gifta ska ni upprätta en skriftlig bodelning. Äkta makar delar vanligtvis lika på alla tillgångar. Man har alltså rätt till hälften av hushållets tillgångar, efter avdrag för eventuella skulder. Detta gäller om ni inte har skrivit ett äktenskapsförord, det kan även finnas vissa generella undantag som ex enskild egendom och vissa pensionsförsäkringar.
    Som sambos är det är frivilligt om man separerar att göra en bodelning. Man kan också välja att komma överens om att dela upp egendomen mellan sig på något annat sätt än genom bodelning enligt sambolagen. Det är främst gemensamt boende eller det som är köpt för gemensamt bruk som ingår i en uppdelning. Sambolagen gäller såvida ni inte har avtalet bort den genom ett samboavtal.
  3. Vad händer med lån och skulder?
    Om ni båda står på ett lån, är ni båda juridiskt ansvariga för att betala tillbaka lånet, oavsett vad ni tidigare kommit överens om. Det betyder att om en av er inte betalar, kan långivaren kräva betalning från den andra. Det är därför kritiskt att formellt ändra låneavtalet med långivaren om endast en av er ska ta över ansvaret för lånet. Om ni har ett lån som enbart står på en av er så är den personen ensamt betalningsansvarig för det lånet, oavsett om ni tagit lånet för gemensamma ändamål.
  4. Hur ska ni göra med kostnader kopplade till barnen?
    Om ni har barn tillsammans är det viktigt att deras ekonomiska behov prioriteras. Detta inkluderar allt från utgifter för kläder och aktiviteter till sparande för framtiden. Enklast är givetvis att ni tillsammans kan komma överens om hur kostnaderna ska fördelas. Men kom ihåg att ett sparande till barnen nu ska stå i barnens namn, då kan ingen av er ensam komma åt de pengarna.
  5. Budget efter separationen
    När du går från ett delat hushåll till att ensamt ansvara för ekonomin, är det viktigare än någonsin att upprätta en realistisk budget. Gå igenom alla enskilda kostnader som boende, mat, transport, försäkringar, och andra levnadskostnader. Sedan gör du en budget utifrån din inkomst och se också till att du får in såväl buffertsparande som ett långsiktigt sparande.

    Det finns flera enkla budgetappar att ta del av på marknaden och glöm inte att din bank finns där för att hjälpa dig.