Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Tecken på hög optimism

Ett globalt index sjönk 0,2 procent förra veckan. Amerikanska storbolagsindex S&P 500 stängde oförändrat, medan europeiska aktier backade 0,3 procent. Stockholmsbörsen fortsatte uppåt och breda index OMXSPI steg 0,9 procent med verkstadsjättarna i toppen.

Veckans agenda

• IFO-index, som ger en bild av klimatet i näringslivet i Tyskland, publiceras under måndagen
• I Sverige publiceras konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet på torsdag
• Preliminära inflationssiffror släpps från Tyskland på onsdag och från euroområdet på fredag

Bland globala sektorer gick cykliskt bättre än defensivt vilket tyder på en fortsatt tro på en mjuklandning i konjunkturen. IT-sektorn stod ut med en kursuppgång på 3 procent förra veckan tack vare en stark kursutveckling för Nvidia som släppte sin kvartalsrapport på onsdagen. Återigen var både omsättning och vinst högre än förväntat, och prognosen för nästa kvartal var också mer optimistisk än analytikerna hade väntat sig. Att Nvidia inte gör marknaden besviken är viktigt eftersom aktien är en temperaturmätare för det globala intresset för investeringar i AI.

Det som gjorde störst avtryck på marknaderna förra veckan var dock inte Nvidias rapport, utan det penningpolitiska protokollet från Feds senaste räntebesked som avslöjade att flera ledamöter faktiskt kunde tänka sig att höja räntan igen om det visar sig att inflationen inte fortsätter att sjunka. Det var mer hökaktigt än vad Powell kommunicerade på presskonferensen i samband med räntebeskedet, och det fick både korta och långa räntor att stiga vilket satte viss press på börserna. På fredagen drog sedan marknaden en lättnadens suck efter att amerikanska Michiganindex visade att USAs konsumenter blivit mer optimistiska den senaste månaden, samtidigt som inflationsförväntningarna var lägre än förväntat. Inflation och räntor är och förblir uppenbarligen den viktigaste drivkraften för börsen i väntan på mer säkerhet kring vart inflationen är på väg.

Trots de senaste veckans paus i börsuppgången så handlas många aktiemarknader just nu nära rekordnivåer. Och det är inte bara börserna som stiger, utan även guld, koppar och kryptovalutor har stigit kraftigt den senaste tiden. På aktiemarknaden har småbolagsaktier till slut börjat delta i uppgången, VIX-index (som visar de förväntade kursrörelserna i S&P 500) har fallit kraftigt och på kreditmarknaden är spreadarna på mycket låga nivåer. Riskaptiten är med andra ord hög. Vi anser att optimismen på marknaden vilar på goda grunder och behåller därför en övervikt i aktier.

Var inte rädd för bakslag

Trots goda förutsättningar brukar det alltid komma ett bakslag på börsen förr eller senare. Stockholmsbörsen har exempelvis historiskt gett en avkastning på cirka 10 procent per år, och tre av fyra år har börsen stängt på plus (SIXRX). Mediannedgången från toppen varje år har dock varit -15 procent, vilket visat att även under goda börsår så kan aktiemarknaden falla ganska kraftigt i perioder. Det kan vara bra att ha i åtanke om vi får en period med svagare marknadsutveckling. Att ta hem vinst bara för att börsen står rekordhögt, eller att drabbas av panik och sälja av när marknaden faller, kan i längden bli väldigt dyrt mätt som utebliven avkastning.

På agendan

Den här veckans huvudnummer blir den amerikanska PCE-inflationen som publiceras på fredag. Den väntas komma in på 0,3 procent i månadstakt, samma som månaden innan. PCE-inflation är det mått Fed föredrar att använda sig av eftersom det inkluderar en bredare korg av varor och tjänster. Vikterna i PCE-varukorgen uppdateras dessutom varje månad, medan KPI-korgen bara uppdateras en gång om året. En annan skillnad är att hyreskostnader ges en betydligt högre vikt i den vanliga KPI-siffran än i PCE. Den senaste tiden har PCE därför gett en mer positiv bild av inflationsutvecklingen, främst på grund av att hyreskostnader (som varit oväntat höga) tilldelas en lägre vikt. Över längre tidsperioder brukar de två måtten ge ungefär samma bild av inflationsutvecklingen, men på kort sikt kan de avvika mer från varandra.

I övrigt får vi preliminära inflationssiffror för maj från Tyskland nu på onsdag, och från euroområdet på fredag. För svensk del släpps slutgiltiga BNP-siffror för Q1 på torsdag, samtidigt som KI släpper en ny Konjunkturbarometer.