Det är inte enkelt att investera en stor summa pengar. När, var, hur? Det kan man fråga sig. Fler valmöjligheter borde vara positivt för oss människor, men ibland kan det slå över och bli negativt. När vi har för många alternativ kan det leda till att vi blir paralyserade. Ju mer komplicerat och viktigt beslutet är, desto mer energi tar det av oss. Kräver det för mycket av hjärnans energi kan det sluta med att vi inte gör någonting. Ingenting när det gäller investeringar betyder också ingenting i avkastning. Det är ett dåligt alternativ över tid. Men vi är så rädda för att behöva ångra beslut i efterhand. Jag skulle inte ha köpt, precis som jag tänkte. Det är en jobbig känsla. Du vill inte köpa och se börsen rasa. Det gör ont.
Tid slår tajming
Investerare som har varit med om stora förluster på aktiemarknaden kan lida extra mycket av önskan att slippa ångra beslut i efterhand. Rädslan för att återigen råka investera pengarna precis innan ett börsfall kan vara stor. Det kanske till och med gör att man aldrig återvänder till börsen. Det går att förlora pengar snabbt om du tar för mycket risk, men du förlorar pengar långsamt om du tar för lite risk. Alternativkostnaden i form av förlorad avkastning blir stor. Särskilt när du tar med ränta-på-ränta-effekten i beräkningen.
Om du väntar på det perfekta tillfället är det troligt att din avkastning blir sämre än om du bara investerar dina pengar direkt. Aktiemarknader tenderar att handlas nära sina toppnoteringar en stor del av tiden. Därför kan du behöva vänta länge på en nedgång som aldrig kommer, och missa avkastning under tiden. Mer pengar går förlorade när investerare förbereder sig för nedgångar, eller försöker förutse nedgångar, än som förloras i själva nedgången, som den amerikanske investeraren Peter Lynch ska ha sagt. Tid på marknaden slår – nästan allti – tajming av marknaden
Teori och praktik
Här är ett tankeexperiment. Du har fått ett stort arv som du vill placera i en global indexfond. Tänk dig att du ska investera dina pengar i 10 år. Du står i valet mellan att investera hela summan direkt eller sprida ut den över 6 månader. Om du sprider ut den kommer du köpa fondandelar billigare om du börjar investera dina pengar precis innan en nedgång. Det är positivt. Tänk om it-bubblan spricker, eller om Lehman Brothers går i konkurs. Men om du investerar hela summan direkt kommer pengarna få mer tid att jobba på aktiemarknaden. Vad är bäst? Om man kollar på data över ett världsindex sedan 1970 hade det varit bättre att investera hela summan direkt i 68 procent av fallen. Tid är framgångsfaktorn.
Hur länge dina pengar är investerade är alltså viktigast i teorin, men teori och praktik är inte alltid samma sak. Det finns nämligen psykologiska fördelar med att sprida ut summan. Det blir enklare att undvika känslomässiga felbeslut. Om börsen skulle sjunka kraftigt precis efter att du har investerat den stora summan, kan det vara svårt att motstå viljan att agera för att rädda dina pengar. Och därmed sälja bort dig. I teorin ska du investera allt på en gång, men i praktiken kan det se annorlunda ut. Det är för att du är en människa, och människor gör misstag. Du, jag och alla andra. Vi gör misstag. Om och om igen.